UTBRENT: Baren på dekk ble utbrent i brannen som tok 159 menneskeliv, palmehelgen 1990. Politiet tror ikke gjerningsmannen noen gang vil bli stilt til ansvar for sine handlinger. FOTO: PER LØCHEN/NTB SCANPIX
UTBRENT: Baren på dekk ble utbrent i brannen som tok 159 menneskeliv, palmehelgen 1990. Politiet tror ikke gjerningsmannen noen gang vil bli stilt til ansvar for sine handlinger. FOTO: PER LØCHEN/NTB SCANPIX Foto: Løchen, Per

Politiet tviler på å finne gjerningsmann etter Scandinavian Star

To år med etterforskning ender neppe i tiltale. Offer håper saken lukkes for godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fått svar på flere spørsmål som er stilt, men å komme i nærheten av å finne en gjerningsmann er vi ikke, sier seksjonssjef Børre Walderhaug i Oslo politidistrikt til TV 2.

Det er brukt store ressurser på etterforskningen av ferjebrannene på danskebåten Scandinavian Star etter at saken ble gjenåpnet i 2014.

I juni regner politiledelsen med å sette strek for saken.

Navngir tre personer

I helgen stod den pensjonerte sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen fram og fortalte at han mistenker tre personer i mannskapet for å stå bak brannstiftelsene om bord.

Thue Jensen hevder han ved to anledninger i 1990 spurte om politiet hadde fulgt opp observasjonene. Siden hevder han å aldri ha hørt mer fra politiet.

– At han har sittet med opplysninger som går direkte på gjerningspersoner har aldri vært kjent for politiet. Da ville vi umiddelbart ha kontaktet ham, sier Walderhaug.

TV 2 har kontaktet høyesterettsjustitiarius Tore Schei, som ledet den omfattende NOU-granskingen av saken på 90-tallet. I en epost skriver han:

«Det som først og fremst synes å være i fokus nå er spørsmålet om hvem som tente på og forårsaket brannen som førte til at 159 mennesker omkom. Finnes det opplysninger som kan kaste ytterligere lys over det, er det viktig at det kommer frem. Andre enn meg må vurdere betydningen av de opplysninger som nå gis. I dag – som i undersøkelsene etter brannen – er det en oppgave for politi og påtalemyndighet».

Mistet familien

– Man lever med det hver gang bildene dukker opp på tv-skjermen. Man blir sliten av det. Jeg håper de finner ut hvem som tente på ferjen så vi kan få lukket saken.

Else Guldager mistet mannen og to av de fire barna. Et vennepar og deres to barn ble også ofre på Scandinavian Star.

Familien var på vei hjem fra skiferie i Norge da brannene totalt tok 159 menneskeliv.

– Det kommer opp mange ting. Hvordan livet ville ha vært, hvordan jentene hadde vært som voksne. Hva de hadde drevet med. Riktig mange ting, sier Guldager.

Etter 26 år går livet videre.

– Vi er i gang med et nytt liv. Jeg har ny mann. Vi har fått barnebarn. Det er også mye vi kan være takknemlige for.