Norsk utsiktspunkt får internasjonal oppmerksomhet

Mange vil nok kjenne på høydeskrekken på den nye utsiktsplattformen over Gaularfjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Dersom du er redd for høyder, vil du kanskje droppe å besøke denne nervepirrende utsiktsplattformen som kommer til Norge», skriver britiske Daily Mail.

Britene snakker om utsiktspunktet som nå bygges langs Nasjonal turistvei i Gaularfjellet i Sogn og Fjordane.

ÅPNER SNART: Arbeidet pågår fortsatt på den nye turistattraksjonen «Utsikten» på Nasjonal turistvei Gaularfjellet. Utsiktspunktet skal etter planen åpne i juni 2016. Foto: Code arkitektur/NTB Scanpix
ÅPNER SNART: Arbeidet pågår fortsatt på den nye turistattraksjonen «Utsikten» på Nasjonal turistvei Gaularfjellet. Utsiktspunktet skal etter planen åpne i juni 2016. Foto: Code arkitektur/NTB Scanpix Foto: Code Arkitektur

Trekant med bøyde hjørner

Utsiktspunktet er formet som en trekant, hvor hvert hjørne er bøyd oppover. På kantene er det bygd trapper, slik at man får en enda bedre utsikt over fjellet og det dype dalføret hvor fylkesvei 13 slynger seg oppover.

På betongplattformen er det gjort plass til et amfi mellom de tre hjørnene. Rasteplassen ligger på toppen av stigningen opp fra Vetlefjorden.

Rasteplass

Betongplattformen ligger på et sted som fra før er kjent under navnet Utsikten. Statens vegvesen er byggherre, og Veidekke Entreprenør AS er entrepenør, mens det er arkitektfirmaet Code som står bak utformingen.

– Vi har forsøkt å få mest mulig ut av stedet. Statens vegvesen har valgt ut steder som de synes er ekstra fine til sitt turistveiprosjekt. Her skal en både få oppleve naturen, kunne gå på do og bruke det som en rasteplass, sier Henning Kaland, partner i Code, til TV 2.

HØYT: Ved å klatre opp i trappene kan man få en enda bedre utsikt over fjellene. Foto: Veidekke
HØYT: Ved å klatre opp i trappene kan man få en enda bedre utsikt over fjellene. Foto: Veidekke

Åpning til våren

Kaland er litt forbauset over at bygget får internasjonal oppmerksomhet flere måneder før det skal stå ferdig.

– Det er jo hyggelig, det. For så vidt er det ikke uventet at dette får oppmerksomhet, for i all beskjedenhet er det et veldig fint prosjekt, men det kommer litt bardust på siden det ikke er ferdig ennå.

– Når blir det ferdig?

– Det blir åpning til våren, i mai eller juni. Det meste er ferdigbygget, og vi er i rute.

– Lykke til videre, da!

– Takk for det!