VANLIG SYN: Arsenal-spillerne har måttet se Barcelona juble de gangene de har møttes.
VANLIG SYN: Arsenal-spillerne har måttet se Barcelona juble de gangene de har møttes. Foto: Dave Thompson

– Vi har størst grunn til å være forbannet

Arsenal og Barcelona har slåss både på og utenfor banen de siste 20 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De er fra ulike nasjoner og spiller i ulike ligaer, men det er få klubber det har vært mer ondt blod mellom de siste 20 årene enn Arsenal og Barcelona.

Det ble hett allerede første gangen lagene ble trukket mot hverandre i Champions League i 1999.

Den gangen hadde Barcelona både tidligere trener Pep Guardiola og dagens trener Luis Enrique på midtbanen.

Guardiola slått ned
Etter at Enrique hadde gitt Barca ledelsen på Camp Nou, plantet Arsenals Gilles Grimandi albuen i ansiktet på Guardiola og sørget for at The Gunners måtte fullføre kampen med ti mann.

Men takket være en scoring av Nwankwo Kanu fikk Arsenal med seg ett poeng hjem. Men i returoppgjøret på Highbury ble The Gunners utspilt og tapte 2-4.

I den kampen scoret Marc Overmars det siste målet.

Og etter den sesongen forsvant Emmanuel Petit og Overmars til Barcelona.

De var de to første av en lang rekke spillere som ble fra Nord-London lokket til solen i Katalunya.

Flopp etter flopp
I tur og orden fulgte Giovanni van Bronckhorst, Thierry Henry, Alexander Hleb, Cesc Fabregas, Alex Song og sist Thomas Vermaelen etter.

Alle for høye overgangssummer, som det tok lang tid og utallige purringer for å få inn på konto i Islington.

Men bortsett fra Giovanni van Bronckhorst så er det ikke mange av de øvrige som kan regnes som suksesskjøp for Barcelona.

 • Marc Overmars
  Spilte fire sesonger i Barcelona, men klarte aldri å bli noen stjerne på Camp Nou. Vant ingenting med Barcelona.
 • Emmanuel Petit
  Fikk en katastrofal sesong i Barcelona, før han ble solgt til Chelsea med stort tap.
 • Giovanni van Bronckhorst
  Ble først hentet på lån og ble Barca-spiller permanent for under 15 millioner kroner. Vant Champions League en gang og to ligatitler i sine fire sesonger.
 • Thierry Henry
  Karrierepilen pekte bratt nedover da han kom til Barcelona. Klarte bare i bruddstykker å fremstå som den verdensstjernen han var i Arsenal. Men fikk med seg en trippeltriumf i sin andre sesong.
 • Alexander Hleb
  Hviterusseren kostet 180 millioner kroner da han ble hentet fra The Gunners. Selv om Barcelona vant Champions League og både serie og cup i hans første sesong i klubben, var han en flopp av dimensjoner. De neste tre sesongene ble han leid ut til Stuttgart, Birmingham og Wolfsburg, før han ble gitt bort til Krylja Sovetov Samara.
 • Cesc Fabregas
  Han var den fortapte sønnen som vendte hjem til klubben han forlot i 2003. Etter en fantastisk første sesong i Barca-trøyen, gikk det jevnt nedover for midtbanespilleren. Han hadde ikke lenger noen fast plass da han ble solgt til Chelsea tre år senere.
 • Alex Song
  Enda en spiller som ble hentet fra en sentral rolle i Arsenal til en tilværelse på benken i Barcelona. Han ble etter hvert leid ut til West Ham, hvor han fortsatt er på lån.
 • Thomas Vermaelen
  Den belgiske midtstopperen var kaptein i Arsenal, og kostet nærmere 200 millioner kroner da han ble solgt til Barcelona. Men før han var på plass på Camp Nou så ble han skadet, og han fikk sin debut først i den siste kampen forrige sesong. Og heller ikke denne sesongen har han klart å spille seg til en plass i midtforsvaret.

Fabregas-gate
Men det er ikke alle bomkjøpene som gjør at Barcelona ikke har noe godt øye til Arsenal.

For det var i 2003 det virkelig ble dårlig stemning mellom de to klubbene.

Det var da Arsene Wenger hadde funnet et smutthull i de spanske kontraktsreglene som gjorde at han klarte å lure Cesc Fabregas til England som 16-åring.

Fabregas var da sett på som det største talentet i Barcelona bak Lionel Messi, og en spiller klubben ville bygge laget rundt i fremtiden.

Men Fabregas forsvant, og i årenes løp har Wenger rekruttert aktivt fra Barcelonas La Masia-akademi. Fran Merida, Ignasi Miquel, Hector Bellerin, Jon Toral og Julio Pleguezuelo har alle gått gradene i Barcelona før de havnet i Arsenal.

Men Fabregas la aldri skjul på at han drømte om å vende hjem. Og Barcelona hadde ingen planer om å betale mye for å få ham tilbake.

Streiket seg til overgang
Etter Spanias VM-triumf i 2010, sørget de spanske Barcelona-spillerne å tre en Barca-drakt over hodet på ham under feiringen av VM-gullet.

Og da overgangen var et faktum året etter, så gikk midtbanespilleren for langt under det han var verdt i markedet.

Fabregas hadde gjort det klart for Wenger at han ville hjem og at det ikke var aktuelt å gå til noen annen klubb. Dermed kunne ikke Arsenal få i gang noen budkrig, selv om både Real Madrid og italienske storklubber også var interessert. Og da Fabregas selv gikk til streik for å få gjennom overgangen, hadde Arsenal tapt.

– Det stemmer at forhandlingene var en vits og full av beskyldninger. Arsenal klager og klager, og sier at vi prøver å hente Cesc på billigsalg. De forlanger mer penger. Men vi føler vi har størst grunn til å være forbannet. Årsaken til at vi ikke vil betale mer er at så mange av våre unge spillere er blitt lurt bort billig av Arsene Wenger, etter at vi har brukt mye penger på å trene og utvikle dem i flere år, sa en kilde i Barcelona til The Sun under forhandlingene.

Bellerin den neste store
Av de øvrige ungguttene, så er det foreløpig bare Bellerin som har slått til i Arsenal.

Høyrebacken har storspilt det siste året, men han er helt klar på at han kanskje ikke ville blitt noen toppspiller dersom han ikke hadde forlatt Barcelona.

– Jeg fikk sjansen og tok den. Uansett hvor du er så må du jobbe. Dersom jeg hadde blitt i Barcelona, så vet jeg ikke om jeg hadde nådd toppen. Du vet det ikke. Jeg jobbet så hardt jeg kunne og har alltid ønsket å nå toppen. Uansett hvor jeg hadde vært, så ville jeg gjort det samme, sa han til Marca.

Men til tross for at Arsenal har tjent nærmere halvannen milliard kroner på salg av spillere som stort sett ikke har slått til i Barcelona, og de har lurt til seg stortalent til en billig penge, så er ikke Barca noen drømmeklubb hos Gunners-fansen heller.

Barcelona best på banen
Og det kan nok ha en sammenheng med at Barcelona gang etter gang har vært Arsenals banemenn i Champions League.

Både Arsenal og Barcelona er lag som ønsker å spille en offensiv og underholdende fotball, men The Gunners har ikke vært gode nok til å gå seirende av banen.

I 2006 møttes de i finalen av turneringen. Arsenal måtte spille store deler av kampen med ti mann etter at Terje Hauge sendte Jens Lehmann i dusjen. Sol Campbell sendte dem likevel i ledelsen, men scoringer av Samuel Eto'o og Julian Belletti snudde kampen for katalanerne.

Både i 2010 og 2011 var det Barcelona som sendte The Gunners ut av turneringen, og nå frykter Arsenal-fansen at det samme skal skje denne gangen.