JOBBER I OSLO: I dag jobber fortsatt Alexander (25) som prostituert i Oslo. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
JOBBER I OSLO: I dag jobber fortsatt Alexander (25) som prostituert i Oslo. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Alexander (25) har solgt sex siden han var 12 år:

– Kundene mine vil ha unge gutter, helst barn

Et overgrep og noen sedler som 12-åring var begynnelsen. Nå lever han av å selge kroppen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en kafé i Oslo sitter Alexander (25). For å tjene til livets opphold selger han kroppen sin til menn.

Det har han gjort siden han var 12 år.

– Det begynte med at jeg ble utsatt for et seksuelt overgrep fra en voksen mann. Overgriperen ga meg 1.500 kroner og ba meg holde kjeft. Jeg likte pengene, så jeg fortsatte å ha et forhold til ham mot at jeg fikk ting og penger, sier Alexander, som opprinnelig er fra en by i Nord-Norge.

Gjennom ungdomstiden fikk han flere kunder, og han byttet til seg ting mot seksuelle tjenester.

– Jeg var veldig sårbar, og slet med å sette mine egne grenser. Jeg gjorde ting jeg ikke var komfortabel med, grensene ble stadig pushet, sier han.

Da han var 20 år gammel flyttet han til Oslo og begynte å jobbe derfra. Det var også da rusproblemene begynte for fult, og han ble enda mer avhengig av penger til heroin.

– Jeg møter kundene via forskjellige sider på Internett, og har etterhvert fått en større fast kundekrets, sier han.

– Jo yngre, jo bedre

Da han var 13-16 år gammel fikk han svært godt betalt.

Da han ble over 16 år måtte han gå litt ned i pris, mens han måtte gå ytterligere ned i pris etterhvert som han ble enda eldre.

– Det er ofte slik i denne kundekretsen, at de tenner på det som er ungt, nesten barnlig. Det er veldig akseptert i en del homofile miljøer, og jeg kjenner flere andre unge som har solgt eller selger sex. Det er ikke uvanlig, og det hele grenser til tider over i pedofili, sier han.

Han beskriver det som en del av miljøet, og sier det ikke er uvanlig at kundene er mye eldre menn, menn i 50-60-årene.

FAKTA: Erfaring med sex-salg?

Prosenteret hjelper alle over 18 år som har erfaring med salg av sex .

Sex og samfunn svarer på spørsmål og kan bistå med helsesjekk. Tlf. 22 99 39 00. Har også en chatt på sine nettsider sexogsamfunn.no.

Helseutvalget har en anonym chattjeneste på youchat.no for ungdom. Den er åpen mandag og torsdag mellom kl. 17.30 og 20.30.

Selv har han en profil på en eskorte-side som har gitt ham mange kunder.

Nå sender kundene melding til ham når de ønsker hans tjenester, og han reiser til et sted de avtaler å møtes. Så blir de enige om hva de skal gjøre, og pris. Betalingen skjer kontant.

– Kundene er all slags folk. Det er familiefedre, åpent homofile, kjente mennesker og andre som ønsker denne typen nærhet, sier han.

I perioder har Alexander vært tilknyttet leiligheter i Oslo som enkelte eldre menn har stilt disponible for yngre menn som ønsker å selge sex.

– Det var ikke noe for meg å møtes i en slik leilighet. Av og til har jeg møtt kundene mine på offentlige steder, som offentlige toaletter, sier han.

Ønsker å slutte

Alexander ønsker seg et annet liv, og å slutte med både heroin og prostitusjonen.

– Men det er ikke enkelt. Jeg kjenner jo at det ikke er bra for meg, at kroppen min bare er en gjenstand for meg. Likevel er det vanskelig å skulle snu opp ned på hele livet, sier han.

– Kundene er all slags folk. Det er familiefedre, åpent homofile, kjente mennesker og andre som ønsker denne typen nærhet
Alexander

Omfanget av menn som selger sex er ikke kartlagt, og vi må helt tilbake til en rapport fra 2014 for å finne et vagt anslag på hvor utbredt det er.

Ungdomsundersøkelsen i Oslo i 2014 viser at 2,1 prosent av gutter mellom 14-16 år har oppgitt at de har solgt eller selger sex. I Trondheim viste ungdomsundersøkelsen at en så stor andel som 5 prosent hadde solgt sex.

– Ofte unge

Ved Prosentret i Oslo hjelper de prostituerte, både kvinner og menn.

Menn som selger sex er mange ganger svært unge, og de kan være en del av et homofilt miljø der dette er akseptert, sier Ida Elin Kock ved Prosentret.

Hun er bekymret for at dette ofte ser ut til å ramme ekstra sårbar ungdom.

– Det er ofte ungdom som er alene med tankene sine om seksualitet og legning. Mange har også en belastende fortid. Så opplever de plutselig å få komplimenter og oppmerksomhet, og de blir presset til å være med på ting som de kanskje ikke hadde ønsket i utgangspunktet, sier hun.

Ved Sex og Samfunn møter de på unge som både selger og kjøper sex.

– Det kan være mange grunner til at menn selger sex, og det skjer i langt større grad enn folk nok tror. Dette er omfattende og svært underkommunisert, sier Tore Holte Follestad.

Han trekker fram inntekt, et sted å bo, rusmidler og tilhørighet som noen grunner til at menn selger sex.

– For noen kan dette være veldig uheldig og skadelig, mens andre har kontroll på situasjonene og strategier for å takle det, sier han, og understreker at menn selger sex til både kvinner og menn.

– Ikke begynn!

Alexander vil fraråde unge gutter å selge sex, selv om han forstår at det kan komme mange tilbud, særlig til unge homofile.

– Blant homofile vil det ofte komme mange forespørsler, og det kan jo bli fristende å prøve. Men har man først gått over den grensen er det vanskelig å gå tilbake, og det er ikke bra for deg, sier han.

Selv trenger han pengene for å få råd til heroin.

– Det er en ond sirkel jeg ikke klarer komme ut av, men jeg prøver. Dette er ikke det livet jeg vil ha, sier han.

I fremtiden har han en drøm om å få seg en annen jobb. Senere i år skal han på avrusing, og håpet er å bli helt rusfri.

– Jeg vil ha et bedre liv. Jeg skal få et bedre liv, sier han.