53. BRIGADE: Dette bildet, lagt ut på sosiale medier, mener Bellingcat viser noen av de russiske soldatene som tilhørte bataljonen som angivelig var ansvarlig for nedskytingen av passasjerflyet MH17. FOTO: Bellingcat
53. BRIGADE: Dette bildet, lagt ut på sosiale medier, mener Bellingcat viser noen av de russiske soldatene som tilhørte bataljonen som angivelig var ansvarlig for nedskytingen av passasjerflyet MH17. FOTO: Bellingcat

Etterforskere: – Har identifisert soldatene som skjøt ned MH17

En privat etterforskningsgruppe hevder de kan navngi en rekke russiske soldater og offiserer som skal ha bidratt til å styrte MH17-flyet over Ukraina i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hjemme fra sofaen i Leicester i England har gravejournalist og blogger Elliot Higgins i flere år drevet undersøkende journalistikk rundt en rekke aktuelle konflikter og hendelser i verden.

I 2014 startet han nettstedet Bellingcat, som er en nettside og blogg for borgerjournalister over hele verden.

KUN VRAKET IGJEN: Alle de 298 menneskene om bord i MH17 omkom da flyet ble beskutt og styrtet 17. juli 2014. FOTO: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
KUN VRAKET IGJEN: Alle de 298 menneskene om bord i MH17 omkom da flyet ble beskutt og styrtet 17. juli 2014. FOTO: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET Foto: Dominique Faget

I en fersk rapport presenterer gruppen funnene de har gjort i deres siste etterforskning. Og resultatene er ikke småtterier.

Gruppen hevder å kunne identifisere opptil tjue russiske soldater og offiserer som var involvert i nedskytingen av passasjerflyet.

– Vi vet nå mye mer om hvem som var ansvarlige for nedskytingen av MH17, mer enn å bare kunne si «det russiske militæret», sier Higgins til TV 2.

En internasjonal etterforskningsgruppe konkluderte i oktober med at flyet var skutt ned av en russisk BUK-rakett.

Hva skjedde med MH17?

  • 17. juli 2014 ble flyet MH17 fra Amsterdam på vei til Malaysia skutt ned over det østlige Ukraina, i et område kontrollert av russisk-støttede separatister.
  • Alle de 298 menneskene om bord døde i styrten.
  • Nederlandsk etterforskning har slått fast at det var en russisk rakett som traff flyet, men russiske myndigheter har hele tiden avvist dette.

– Selv om vi ikke kan si «denne personen trykket på knappen», kan vi navngi personer som har vært i kontakt med utskytningsrampen til missilen, sier han.

Overlevert til nederlandsk politi

Ved å samle data fra blant annet sosiale medier-kontoer har gruppen klart å identifisere hvor de ulike soldatene har befunnet seg i forhold til flystyrtens tidslinje.

Rapporten med alle de identifiserte er overlevert nederlandsk politi, som etterforsker saken med blant annet ukrainsk og malaysisk politi.

– Vi har vært i kontakt med dem om en rekke spørsmål og har gitt dem løpende informasjon, sier Higgins, som tidligere har avslørt våpensmugling mellom Kroatia og Syria ved å analysere YouTube-videoer.

Gruppen har også tidligere jobbet med egen MH17-etterforskning. Da har han fått sterke reaksjoner fra russisk hold.

– Avisen Russian Today, som får økonomisk støtte fra russiske myndigheter, brukte så og si en uke kun på å angripe Bellingcat og meg selv, sier Higgins.

RAMPEN: Gruppen mener dette kan være rakettrampen som skjøt ned passasjerflyet.  FOTO: Bellingcat
RAMPEN: Gruppen mener dette kan være rakettrampen som skjøt ned passasjerflyet.  FOTO: Bellingcat

Håper på rettferdighet

I kjølvannet av MH17-tragedien beskyldte den ukrainske regjeringen og Russland hverandre for å stå bak nedskytingen.

Russland har blant annet lagt ned veto mot at en FN-gruppe skal etterforske styrten.

I likhet med den nederlandske granskingen, mener Bellingcat at en Buk-rakett skjøt ned flyet. Rapporten konkluderer med at den tilhørte 2. bataljon i den russiske 53. rakettbrigaden.

Higgins håper de ansvarlige en gang vil bli stilt til ansvar for sine handlinger.

– Jeg tror det er ulike veier til rettferdighet, forhåpentligvis vil en av dem være suksessfulle, sier han.

– Men hvis ikke håper jeg at våre ledere ikke glemmer at Russland var ansvarlige for dødsfallene til 298 mennesker, løy om det og produserte falske bevis, avslutter han.