VIL HA LEGALISERING: Koffi Annan mener det er på tide med endringer  AFP PHOTO/TONY KARUMBA
VIL HA LEGALISERING: Koffi Annan mener det er på tide med endringer  AFP PHOTO/TONY KARUMBA Foto: Tony Karumba

Kofi Annan: Derfor bør vi legalisere narkotika

Er igjen klar på at narkotikapolitikken har feilet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Globalt har ikke krigen mot narkotika vært noen suksess. Estimat viser at opprettholdelsen av globalt forbud koster minst 100 billioner dollar årlig, men fortsatt bruker så mange som 300 millioner mennesker dop verden over.

Ordene kommer fra diplomat og tidligere fredsprisvinner og FN-generalsekretær Kofi Annan.

Han har i en årrekke gått ut mot verdens narkotikapolitikk, og i et nytt innlegg i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel går han til et sterkt angrep mot politikken som drives.

– Kampen
Annan trekker blant annet frem en rekke studier som ikke klarer å konstatere at tøff narkotikalovgivning minsker narkotikabruken.

Han trekker frem Afrika som et eksempel på det han mener først og fremst er «en kamp mot folket»:

– The West Africa Commission on Drugs rapporterte i fjor at regionen nå har ikke bare blitt et viktig transittpunkt mellom produsenter i Latin-Amerika og forbrukere i Europa, men et område hvor forbruket øker. (...) Stabiliteten i landet og regionen som helhet er truet, skriver Annan.

Fire veier
Kofi Annan er klar på at det generelle verdenssamfunnet må stoppe stigmatiseringen av mennesker som bruker dop, fordi det blant annet hindrer mange fra å søke medisinsk hjelp.

Den tidligere generalsekretæren i FN trekker frem det som var den opprinnelige hensikten til FN med narkotikapolitikken som føres i dag, nemlig å "beskytte menneskehetens helse og velferd".

Annan mener vi er langt unna og oppfylle dette kravet, og han klar på hva som må gjøres:

– Vi må avkriminalisere personlig bruk av narkotika. Bruk av narkotika er skadelig, men å redusere skadene er en oppgave for det offentlige helsevesenet, ikke domstolene. Dette må kombineres med styrking av behandlingstilbud.

Den tidligere fredsprisvinneren mener vi aldri kommer til å bli kvitt dop, og at vi derfor må jobbe annerledes.

– Vi må innse at en dopfri verden er en illusjon. Vi må heller fokusere på hvordan vi kan sørge for at dop skaper minst mulig problemer, skriver Annan.

Studier
Som Kofi Annan nevner, viser flere studier at når et land legaliserer marihuana, blir smuglerne utkonkurrert og mye av kriminaliteten forsvinner.

USA har 23 delstater legalisert medisinsk marihuana. Det vil si at du kan kjøpe eller dyrke stoffet til eget bruk dersom du har resept.

Forskerne fant en klar nedgang både i tyveri og i voldelig kriminalitet i de statene som både legaliserte marihuana, og som grenser til Mexico.

Store deler av narkotikaen som selges ulovlig i USA, smugles inn gjennom nettopp disse statene.

Forbryterne rammes
Når marihuana blir legalisert, kan alle som har en resept på stoffet, kjøpe lovlig og hente ut stoffet fra utleveringssteder.

Prisene er litt høyere enn på gaten, men der er kvaliteten også mer varierende. Stoffet på utleveringsstedene, derimot, holder jevn kvalitet.

Fordi en stor andel av brukerne går over til lovlig marihuana, rammes det ulovlige markedet.

Soper inn skatt
Den 8. juli i 2014 åpnet den amerikanske delstaten Washington for lovlig kjøp av marihuana til rekreasjonsbruk.

Ett år senere var tallet på utsalgssteder kommet opp i 160 og på de beste dagene omsettes det marihuana for 12 millioner kroner.

Totalt er det omsatt cannabis for over to milliarder kroner over disk i Washington på ett år, noe som betyr over 500 millioner kroner i skatteinntekter for delstaten på ett år.