Facebook-grunder Mark Zuckerberg gikk på talerstolen mens alle hadde på seg VR-briller på søndagens Samsung-lansering. Foto: Facebook
Facebook-grunder Mark Zuckerberg gikk på talerstolen mens alle hadde på seg VR-briller på søndagens Samsung-lansering. Foto: Facebook

Facebook-Zuckerberg: – Dette kommer til å endre verden

Men bildet av Facebook-sjefen får det til å gå kaldt nedover ryggen til enkelte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle de store aktørene innenfor teknologibransjen er i disse dager samlet i mobilmessen i Barcelona som offisielt åpnet mandag.

Det neste store?

På plass er også Facebooks mektige eier, Mark Zuckerberg. Hans ærend i Barcelona er først og fremst å fortelle om brillene som han tror vil bli den neste store medierevolusjonen.

– Vi hadde tekst, deretter kom foto og video, men det slutter ikke det. Muligheten til å dele fullstendige scener er det som kommer nå, sa 31-åringen fra talerstolen i Barcelona mandag.

Han snakker om «Virtual Reality», som forkortes VR. Denne VR-teknologien omtaler Samsung som «den neste plattformen» i sin markedsføringskampanje.

Virtuell virkelighet

Virual Reality, eller virtuell virkelighet, om du vil, innebærer at man ikke lenger bare kan se video på en skjerm foran deg, men at du selv oppfatter at du befinne deg midt inne i scenen som spilles av.

Søndag var Zuckerberg delaktig da Samsung presenterte sine nye Galaxy-telefoner dagen i Barcelona.

Facebook har nemlig slått seg sammen med den sørkoreanske mobilgiganten Samsung for å utvikle et VR-headset som foreløpig kun fungerer sammen med Samsungs Galaxy S6-telefoner og den kommende S7. Headsettet, som ser ut som et par overdimensjonerte alpinbriller, transformerer bildene fra mobilskjermen din til en virtuell virkelighet som gir deg følelsen av å være aktiv deltagende i scenen som utspiller seg.

– Ganske snart vil vi leve i en verden der alle har muligheten til å dele og oppleve komplette scener akkurat som om du skulle vært der selv, sa Zuckerberg under lanseringen ifølge Macworld.

– Uhyggelig!

Etter presentasjonen publiserte den mektige gründeren flere bilder fra arrangementet på sin Facebook-side, og det er spesielt ett bilde som har skapt reaksjoner. Mens hele salen sitter «blinde» for den virkelige verden med sine VR-headset foran øynene, spaserer Zuckerberg opp på scenen.

Bildet fikk voldsom respons og mange var raske med å trekke sammenligninger med George Orwells skremmende fremtidsskildring «1984».

– Pokker, det er ganske uhyggelig, skriver Facebook-følgeren Mateusz Rybicki. Kommentaren har fått over 16.000 likes.

Den nest mest likte kommentaren går dypere til verks:

– Jeg har ikke lyst til å leve i en verden som denne. Jeg vil være i stand til å røre en blomst i blomstring, og lukte på den. Jeg vil være i stand til å klemme noen, og si at jeg elsker dem i person. Jeg vil se på en solnedgang mens en tåre triller nedover mitt kinn. Jeg vil være i stand til å føle vinden i ansiktet, lukter duften av god mat, jeg vil føle meg en del av et fellesskap på en menneskelig måte. Jeg har ikke lyst til å sitte i en grå dress og bli fortalt hva kult, i et luftkjølt, opplyst rom mens elektroniske enheter sporer min minste bevegelse. Å være menneske, er å være fri, skriver Mark Richard Smith-Manley.

– Dette er et tydelig bilde på hvordan de vil gjøre verden. Bildet viser Mark Zuckerberg gå blant døde folk. Det er motbydelig, det ser ut som om du har stjålet hjernene til folk, raser Yasser Ourhzif.

Bildet har også skapt debatt på Twitter:

– Dette bildet av vår nye overherre som marsjerer blant sine inn-pluggede undersåtter er virkelig noe for seg selv, skriver digitaljournalisten Owen Williams. Meldingen hans er retweetet over 3000 ganger.

Også positive reaksjoner

Det er imidlertid også flere positive kommentarer, skriver Mashable.com.

– Hvorfor er folk så redde for fremgang? Du blir rett og slett gitt hjelpemidler og muligheter. Hva du gjør med dem og hvordan du bruker dem er helt opp til deg, skriver Svetlin Yankulov.

– Uhyggelig eller ikke, verden går fremover. Det spiller egentlig ingen rolle hva vi synes om det. Teknologien vil alltid gå fremover. Det er best å lære og å tilpasse seg, fremfor å tenke på hvordan det var i gamle dager, mener Franklin Yao Well.

– Nå ser jeg alle disse kommentarene som «jeg vil lukte, jeg vil føle, jeg vil ikke være en slave til teknologi». Vet du hva? Du har hatt god tid til å lukte og føle. Jeg vil drepe en drage. Jeg vil overleve en zombie-apocalypse. Plugg meg inn!, skriver Luka Stojanovic.

Milliardinvestering

Mange hevet øyenbrynene og enkelte var kritiske da Zuckerberg kjøpte VR-selskapet Oculus for 2 milliarder dollar i 2014, men nå kan den avgjørelsen vise seg å være en genistrek.

I tillegg til Samsung Gear VR for Galaxy-telefonene blir det rendyrkede VR-headsetet Oculus Rift lansert i juli. Dette er langt dyrere (599 dollar). Det er drevet av sin egen maskinvare og er dermed ikke avhengig av en mobiltelefon for å fungere. Begge deler er imidlertid drevet av programmet Oculus.

Facebook ser med andre ord ut til å lede VR-kappløpet klart sammenlignet med Google og Apple, som ryktes å jobbe med sine egne løsninger.

Publikum hadde på seg VR-briller under Zuckerbergs presentasjon. REUTERS/Albert Gea      TPX IMAGES OF THE DAY
Publikum hadde på seg VR-briller under Zuckerbergs presentasjon. REUTERS/Albert Gea TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Albert Gea

Direktesendinger

Det finnes allerede tusenvis av videoklipp som er filmet med hypermoderne 360-graders kameraer og dermed kan gi en komplett VR-opplevelse. Zuckerberg sier imidlertid at teknologien fortsatt er helt i startfasen, og at det etter hvert vil bli mulig å se direktesendinger via VR-headset.

MEKTIG SAMARBEID: Facebook-grunderen har slått seg sammen med Samsung-president DJ Koh. (AP Photo/Manu Fernadez)
MEKTIG SAMARBEID: Facebook-grunderen har slått seg sammen med Samsung-president DJ Koh. (AP Photo/Manu Fernadez) Foto: Manu Fernandez

– En dag vil vi kunne sende direkte, men for å få det til må vi løse en rekke virkelig komplekse tekniske problemstillinger, sier Zuckerberg ifølge Macworld.

Dette åpner et hav av muligheter. For eksempel vil man kunne sitte ringside på en boksekamp eller på tribunen på en fotballkamp og få følelsen av å være på stedet. For ikke å snakke om mulighetene det åpner opp innen TV-spillsjangere.

Man vil også kunne delta direkte på for eksempel en boligvisning. I tillegg er det kjent at porno-industrien var blant de første som startet med å utvikle VR-teknologi ...