Jarl (56) banket opp og skadet for livet – rettssaken utsatt fordi tiltalte skulle på ferie

I avhør lovet politiet mannen som er tiltalt for grov vold at de skulle ta hensyn til ferieplanene hans. Tingretten utsatte rettssaken i flere måneder, uten å spørre offeret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember 2014 var Jarl B. Høva (56) på en pub i Bergen sentrum sammen med en gjeng kompiser. Stemningen var god da Jarl forlot bordet de satt ved.

Da Jarl kom tilbake, gikk det bare noen minutter før alt ble mørkt. En fullstendig ukjent mann reiste seg fra nabobordet, og slo ifølge tiltalen ham med knyttet neve mot venstresiden av hodet.

Fortsatt sykmeldt

Siden den gang har Jarl vært mye borte fra jobb. Ifølge legejournalen hans sliter han med flere varige skader etter angrepet.

Titanplater holder kjevebeinet og øyet på plass, etter flere brudd i ansiktet. Nerven i venstre kinn ble kuttet, og han har øresus. I tillegg har Jarl dobbeltsyn på venstre øye og synet er følsomt når det blir utsatt for sterkt lys.

De siste månedene har han jobbet 50 prosent i jobben sin som daglig leder i et elektrikerfirma i Bergen.

– Jeg er mye mer sliten enn før. Jeg kan være på jobb i to timer, men klarer kanskje bare å jobbe i 15 minutter av gangen, forteller Jarl til TV 2.

Ga løfte i avhør

Det å bli utsatt for blind vold, har vært en påkjenning for 56-åringen. Men den siste uken har det skjedd ting som gjør at Jarl mener selve volden ikke er det verste han har måttet gjennomgå.

I forrige uke fikk nemlig Jarle og bistandsadvokaten et brev fra Bergen tingrett.

Bakgrunnen for brevet er denne:

I et tidlig avhør som politiet gjorde med mannen som nå er tiltalt for å ha slått Jarl, ble han lovet at politiet skulle ta hensyn til reiseplanene hans i 2016. Fra mars til september i år skal nemlig tiltalte på en lengre reise til USA, og ifølge et brev fra politiet i Bergen som TV 2 har fått tilgang til, lovet politiet tiltalte at de skulle ta hensyn til reiseplanene hans da de skulle be om berammingsdato for rettssaken.

– Meget vanskelig situasjon

Før saken var ferdig etterforsket, gikk imidlertid denne lovnaden i glemmeboken hos politiet. Dermed satte Bergen tingrett opprinnelig oppstartdato for rettsaken til 19. mai 2016.

Da politiet oppdaget forglemmelsen, og at oppstartsdatoen kom i konflikt med tiltaltes reiseplaner, sendte de et brev til Bergen tingrett. Der ba de om at rettsaken skulle få ny dato. Dette begrunner de med lovnaden de ga tiltalte.

– Ergo har tiltalte nå havnet i en meget vanskelig situasjon, til tross for at han tidlig skisserte problemstillingen, skriver politiadvokaten som skal aktorere saken i sin anmodning til tingretten.

– Strider mot folks rettsoppfatning

Bergen tingrett godtok denne anmodningen, og svarte i brevs form til politiet og Jarls bistandsadvokat. De skriver at hovedforhandlingen utsettes til etter 1. september 2016 - etter at tiltalte har kommet tilbake fra sin reise i USA.

Da Jarl fikk høre om dette, reagerte han kraftig. Han, som offer i saken, ble aldri spurt om hans tanker om at saken ble utsatt med 3,5 måneder.

– Det er jo sånn at du tror jo ikke det er sant. Jeg forstår ikke hvorfor det skal legges til rette for en som er tiltalt på denne måten. Jeg ønsker å få saken ut av verden og gradvis gå videre. At saken blir utsatt er én ting, men denne begrunnelsen har jeg vanskeligheter med å forstå, sier Jarl.

Han får støtte av sin bistandsadvokat, Svein Ove Balle.

– Jeg tror ikke dette samsvarer med den allmenne rettsoppfatning. Jeg tror ikke man ønsker at det skal legges til rette for tiltalte på en måte som i denne saken, sier han.

Saken får ny dato

Mannen som er tiltalt for å ha slått Jarl, er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 274, grov kroppsskade. Dette har en strafferamme på inntil ti års fengsel.

Da TV 2 tok kontakt med politiet og Bergen tingrett for en kommentar om saken, gikk det kort tid før saken tok en vending. Da TV 2 intervjuet Jarl, ringte plutselig telefonen.

Det er bistandsadvokat Balle, som har ny informasjon. Tingretten har informert ham om at rettssaken får ny oppstartsdato, 3. mars. Da de fikk vite at denne datoen krasjet med Jarls bistandsadvokat andre saker, flyttet de også den saken han opprinnelig skulle i, samme dag.

– Jeg forstår ikke at det er mulig, og synes det er skremmende. Det virker for tilfeldig at de først tar grep etter at en journalist ringer og ber om kommentar, slik kan og skal det ikke være, sier Jarl.

Mistet tillit til rettsvesenet

Verken Bergen tingrett eller politiet i Bergen ønsker å stille til intervju med TV 2. Politiet viser til brevet de har sendt tingretten. Bergen tingrett, ved sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy, skriver i en e-post at de har stor forståelse for Jarls reaksjon på den lange utsettelsen.

– Dersom tingretten hadde fått opplyst tidligere at politiet hadde forespeilet tiltalte at han kunne påregne å få tatt den ekspedisjonen han har planlagt, ville vi i utgangspunktet ha berammet saken til før hans avreise, skriver Bjørnøy i e-posten.

– Det er skremmende. Jeg tror at det er saker som dette som gjør at tilliten til rettsvesenet svekkes. Dette må jo være skoleeksempelet på en slik sak, sier Jarl.

TV 2 har vært i kontakt med tiltaltes forsvarer, som ikke ønsker å kommentere saken.