Norge hengt ut som skrekkeksempel av Storbritannias statsminister

Storbritannias statsminister David Cameron vil absolutt ikke ende opp som Norge, og brukte igjen Norge som skrekkeksempel for å redde et fortsatt britisk medlemskap i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske statsministeren David Cameron måtte mandag svare for den framforhandlede EU-avtalen.

– Storbritannia vil være sterkere, tryggere og bedre stilt som en del av et reformert EU, sa Cameron for det britiske parlamentet.

Han mener avtalen han har kjempet for vil styrke Storbritiannias suverenitet, og han fortsetter å bruke Norge som skrekk og advarsel for hva som kan skje dersom de velger å stå utenfor.

Styre - eller bli styrt

– Som tidligere EU-talsmann for de konservative i Norge sa: For å bestemme i EU, må man være EU-medlem. Vil man bli styrt av EU, kan man gå inn i EØS sammen med Norge, sa Cameron.

Camerons konservativer partikamerater er sterkt splittet i synet på EU. Frem til valget må han derfor både kjempe for å holde partiet samlet, og samtidig overtale velgerne til å stemme for at landet forblir i EU.

– Dessverre har jeg kjent en rekke par som har tatt ut skilsmissebegjæring, men jeg kjenner ingen som har tatt ut skilsmissebegjæring for å kunne fornye ekteskapsløftene sine, sier han og henviser til muligheten for en andre avstemning.

– Blir ikke ny reformhandling

Londons ordfører Boris Johnson er blant de konservative toppene som sier de vil stemme for utmeldelse av EU. Men samtidig har han og andre tilsynelatende antydet at et nei-flertall i folkeavstemningen vil kunne gjøre britene i stand til å presse fram en enda bedre avtale med EU.

Cameron la sterk vekt på at nye forhandlinger med EU ikke er et alternativ på stemmeseddelen under folkeavstemningen 23. juni i år.

– Dette er en klart demokratisk beslutning: Å bli eller å dra. Å be om enda en reformhandling står ikke på stemmesedlene, sier Cameron til de folkevalgte.