Kaggestad forundret over Skiforbundets høylytte X Games Oslo-kritikk

Mads Kaggestad reagerer på at Skiforbundet går så hardt ut mot X Games Oslo, men ikke sier så mye om X Games Aspen. – Det får vi ikke gjort noe med, svarer skipresident Erik Røste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Striden dreier seg om dopingtesting under X Games, som starter onsdag. Søndag trakk Skiforbundet seg fra avtalen de hadde med TV 2 og medarrangør ESPN, som er eier av X Games-konseptet.

I WADA-koden heter det at utøverne skal kunne testes i konkurranser. Ettersom X Games ikke er et arrangement som står på den internasjonale terminlisten, må arrangøren skaffe en hjemmel som sier at utøverne skal kunne testes. Denne hjemmelen har ikke ESPN – TV 2s medarrangør – skaffet. Det betyr at utøverne kun kan dopingtestes utenfor konkurranse.

Mads Kaggestad.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Dopingtester innenfor konkurranse tester etter andre stoffer som ikke vil være fellende om man tester positivt på det utenfor konkurranse.

TV 2s ekspert Mads Kaggestad reagerer på Skiforbundets linje.

– Jeg synes naturligvis de skal testes på lik linje som alle andre utøvere, men jeg er samtidig overrasket over at Skiforbundet er så offensive i denne saken. Norge er en tradisjonsrik deltakernasjon i X Games-sammenheng, men vi hører ingen klare uttalelser om dette når deres utøvere konkurrerer i for eksempel Aspen. Dersom antidopingarbeid virkelig er motivet for dette utbruddet, så burde de i mine øyne vært like offensive når det konkurreres andre steder enn i Norge, sier Kaggestad, som etterlyser et universelt antidopingprogram.

Skipresident Erik Røste har gitt opp å påvirke det som skjer i Aspen.

– Vi kan ikke få gjort noe med konseptet i Aspen, men når det skal arrangeres idrettskonkurranse i Norge – hvor det blant annet brukes 42 millioner kroner fra det offentlige – så var det en mulighet for oss til å få et flott arrangement inn under det norske og internasjonale regelverket. Det er det vi har jobbet for og vært tydelig på hele veien. Våre utøvere er gjennom vår avtale med dem ivaretatt uavhengig av om de er i Norge eller andre steder i verden.

Se intervju med Røste øverst i artikkelen

Kaggestad synes det blir for passivt og mener kampen mot doping ikke kan være av og på:

– Jeg har respekt for at de markerer seg i denne saken, men deres engasjement hadde vært mer verdifullt om det ble brukt på et høyere plan med målsetning om å få på plass en internasjonal standard for antidopingarbeid.

ESPNs visepresident Tim Reed kommer til Oslo tirsdag. I en epost til VG sier kanalen at «vi gir gjerne bort akkrediteringer slik at de kan drive «utenfor konkurranse»-testing. Men vi er ikke innstilt på å endre retningslinjene for X Games for deltakerne denne gangen».

Raser mot Antidoping Norge

Antidoping Norges uttalelser har også skapt debatt.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Det gjennomføres dopingkontroller i de aller fleste store internasjonale konkurranser. Det er kun i X Games at stimulerende og narkotiske stoffer er tillatt. Jeg kan se for meg at utøvere ønsker å være mer vågale, uredde og årvåkne. Det er opplagt en konkurranse hvor det er noe å vinne på å være dopet. Jeg er glad for at skiforbundet har tatt det grepet de har gjort og vist hvilke verdier som gjelder i norsk idrett. At de ikke vil beskytte dopede vinnere, sa Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge til VG søndag.

Det har fått en rekke personer innen snowboard og freeski til å se rødt. Snowboardforbundets landslagssjef Thomas Harstad beskriver i VG uttalelsen som nitrist, skuffende og respektløs.

– Det ble jo uttalt i VG at X Games er et arrangement der det er lov med doping. Antidoping Norge bør absolutt vite bedre enn å si at det er lov å bruke doping i X Games. For det er strengt forbudt, sier han til TV 2.

Andreas Håtveit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Andreas Håtveit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Andreas Håtveit (29) er tidligere profesjonell freeskier, som har deltatt i både OL og X Games Aspen. I sistnevnte tok han fem medaljer i slopestyle. Under X Games i Oslo er han TV 2s ekspert på freeski.

Han er også opprørt.

– Dette viser at han ikke har peiling på idretten vi driver med. Her er det flere som synes det er fetere å stå på ski og trene enn å vinne konkurranser. Av alle jeg kjenner i denne sporten er det ingen jeg kan forestille meg ville vurdert å bruke dop under konkurranser, sier han til TV 2 og legger til:

– Dop er helt imot det utøverne driver med. Det er nesten tabu å være vinnerskalle. Det er viktigere å være kreativ, ha det gøy og hjelpe andre.

– Har du opplevd dop-bruk under dine år i X Games?

– Nei, overhodet ikke. Jeg kan ikke se det for meg en gang.

– Bør det være såkalt «i konkurranse-testing» under X Games?

– Det får være opp til arrangøren, synes jeg. Konsekvensen kan da bli at utøverne ikke gidder å stille opp fordi de synes det er for mye pes med å stå i kø for dopingtester, spesielt når det å vinne en konkurranse ikke er det viktigste, sier Håtveit.

Til TV 2 sier Anders Solheim i Antidoping Norge at han beklager om Snowboardforbundet og andre ble fornærmet av uttalelsene hans.

– Når dette er et internasjonalt stevne på norsk jord finansiert med offentlige midler, mener vi at internasjonale antidopingregler skal følges. Det er helt naturlig at de norske verdiene med nulltoleranse for doping følges i et arrangement i Norge, sier Solheim.

Han påpeker at de har forsøkt å få til en avtale siden april i fjor, men mener de er blitt ignorert frem til nå. Han etterlyser et bedre svar fra ESPN på hvorfor de ikke vil føye seg.

TV 2 mener de har jobbet for løsninger

TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier at kanalen har tatt en tydelig posisjon og aktivt arbeidet for å finne løsninger i saken.

Sjefredaktør og administrerende direktør Olav Sandnes i TV 2.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Sjefredaktør og administrerende direktør Olav Sandnes i TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

– TV 2 har tilbudt seg å finansiere og tilrettelegge for arbeidet, men dette er en sak som handler om de generelle konkurransereglene i X Games. Vi har derfor også formidlet Norges skiforbund sine krav videre til ESPN som har siste ord som eier av X Games-arrangementene globalt, sier Sandnes.

X Games sitt sportslige program går som planlagt.

– Vi håper å gjennomføre et flott X Games-arrangement som blir et flott utstillingsvindu for Oslo og Norge. I forståelse med Norges skiforbund vil det sportslige programmet gå som planlagt. Og det tror vi så vel deltakere som tilskuere vil sette stor pris på da arrangementet er på vei til å bli utsolgt. Vi har sikret at alle deltakerne i ski- og snowboardøvelsene har FIS-lisens, og dermed kan de testes. Utover dette må vi som arrangør forvente at alle deltakere forholder seg til norsk lov når dette arrangementet avholdes på norsk jord, sier Sandnes.