REAGERER: Landslagssjef Thomas Harstad slår tilbake mot Anti Doping Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
REAGERER: Landslagssjef Thomas Harstad slår tilbake mot Anti Doping Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Snowboard-sjefen slår tilbake mot Antidoping Norge

Snowboardforbundets Thomas Harstad er oppgitt etter at antidopingsjef Anders Solheim blant annet uttalte at utøvere i X Games har noe å vinne på å være dopet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i søndagens VG at daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, uttalte at han er glad for at Norges Skiforbund trakk seg ut av samarbeidsavtalen med TV 2 i forkant av X Games.

– Får fordel av dope seg
Samtidig antydet Solheim overfor avisen at stimulerende og narkotiske stoffer er tillatt i X Games, og at utøverne får en fordel av å være dopet.

– Det gjennomføres dopingkontroller i de aller fleste store internasjonale konkurranser. Det er kun i X Games at stimulerende og narkotiske stoffer er tillatt. Jeg kan se for meg at utøvere ønsker å være mer vågale, uredde og årvåkne. Det er opplagt en konkurranse hvor det er noe å vinne på å være dopet. Jeg er glad for at skiforbundet har tatt det grepet de har gjort og vist hvilke verdier som gjelder i norsk idrett. At de ikke vil beskytte dopede vinnere, sa Solheim til VG søndag.

Uttalelse fra antidopingsjefen får landslagsjef for snowboardforbundet Thomas Harstad til å rase.

– Det er nitrist. At an person i hans posisjon kan uttale noe slikt. Jeg har aldri lest noe så skuffende i hele mitt liv. Respektløst, sier Harstad til VG, og fortsetter tiraden:

– Han har ikke noe grunnlag for å komme med de uttalelsene han kommer med, og peker på idretter som snowboard og twintip. Det er så drøyt å si at man kan vinne på å være dopet. Hvordan kan man jobbe i Antidoping Norge og spekulere i hvilken type som eventuelt kan være bra? Skal han komme med tips? Snakk om holdningsarbeid. Utrolig skuffende fra en person i hans posisjon. Skremmende, fastslår han.

Presiserer uttalelsene
Dagen derpå presiserer Solheim sine uttalelser overfor VG.

– Jeg har ikke mistenkt noen i snowboardforbundet for å dope seg. Det vil jeg presisere. Snowboard er en flott idrett med mange entusiastiske utøvere og publikummere. Jeg ga uttrykk for at at jeg syns X Games bør forholde seg til antidopingbestemmelsene. Det tror jeg også de fleste utøverne ville støttet oppunder. Jeg har ingen mistanke til utøverne på noe som helst vis, men jeg mener det er viktig å ha et system som bekytter rene utøvere, konstaterer han.

I WADA-koden heter det at utøverne skal kunne testes i konkurranser. Ettersom X Games ikke er et arrangement som står på den internasjonale terminlisten, må arrangøren skaffe en hjemmel som sier at utøverne skal kunne testes. Denne hjemmelen har ikke ESPN – TV 2s medarrangør – skaffet. Det betyr at utøverne kun kan dopingtestes utenfor konkurranse.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes forteller at kanalen har tatt en tydelig posisjon og aktivt arbeidet for å finne løsninger i saken.

– TV 2 har tilbudt seg å finansiere og tilrettelegge for arbeidet, men dette er en sak som handler om de generelle konkurransereglene i X Games. Vi har derfor også formidlet Norges skiforbund sine krav videre til ESPN som har siste ord som eier av X Games-arrangementene globalt, sier Sandnes.