SISTE FARVEL: Mamma Claire og pappa Mark kysser sin sønn Mason etter at legene har gitt opp å redde livet hans. FOTO: Ferrari Press.
SISTE FARVEL: Mamma Claire og pappa Mark kysser sin sønn Mason etter at legene har gitt opp å redde livet hans. FOTO: Ferrari Press.

Få minutter senere dør sønnen (7) – foreldrene vil at du skal se bildet

Mason Timmins (7) fikk hjernehinnebetennelse og døde - hadde ikke det mest kjente symptomet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Claire Timmins (37) og ektemannen har publisert det sterke bilde av dem selv der de tar farvel med sin sønn Mason i 2013.

Plutselig syk

Mason døde mindre enn ett døgn etter han først sa til sin mor at han følte seg dårlig.

– Mandag morgen hørte jeg ham hoste, og han sa han begynte å bli syk, sier Claire til the Telegraph.

Mason var en glad syvåring før han plutselig ble syk. FOTO: Ferrari Press
Mason var en glad syvåring før han plutselig ble syk. FOTO: Ferrari Press

Mason fikk høy feber og var veldig syk, men hadde ingen typiske utslett, som ofte forbindes med hjernehinnebetennelse. De ønsker å dele sin eget marerittopplevelse for å øke bevisstheten om sykdommen, og kjemper for at vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse skal bli allment i Storbritannia.

Vil informere andre

Symptomer på hjernehinnebetennelse

Det er viktig å kjenne symptomene på hjernehinnebetennelse. Jo tidligere behandling, jo bedre er sjansen for å overleve.

 • Høy feber
 • Sløvhet/søvnighet
 • Utslett som ikke går bort når du trykker på det NB: Ikke alle får utslettet
 • Hodepine
 • Nakkestivhet
 • Kvalme
 • Oppkast
 • Lysømfintlig
 • Forvirring
 • Bevisstløshet
 • Kramper

Spedbarn får gjerne ikke like kraftige symptomer. I stedet kan de:

 • Være trege, trette eller irritable
 • Ha oppkast eller spise dårlig
 • Slutte å tisse eller drikke
 • Gråte, stønne og sitre
 • Ha feber, se bleke eller flekkete ut
 • Ha spent fontanelle
 • Være stive og ha spasmer eller epileptiske krampeanfall


Hvis du eller barnet ditt har slike symptomer, skaff behandling omgående! Ikke nøl eller la tid gå til spille, ring 113 etter ambulanse.

Familien valgte å gå ut med de svært private bildene etter å ha lest historien om to år gamle Faye Burdett som døde av hjernehinnebetennelse 14. februar i år. Saken har vekket voldsomt engasjement i Storbritannia.

– Bildene vi deler nå er fryktelige. De lå i en eske på loftet helt til vi så den hjerteskjærende historien til Faye. Det var lett å bestemme seg for å dele dem. Da jeg foreslo det for min mann, sa han: «Ja. Dette vil få folk til å lytte».

Paret ønsker å formidle hvor fort sykdommen kan ramme hvem som helst, og de vil advare om at ikke alle får det typiske utslettet mange bekymrede foreldre ser etter hvis de frykter hjernehinnebetennelse.

– Mason hadde ikke noe utslett. Han hadde ikke en eneste prikk da han døde, sier Claire.

Våknet aldri

Mason ble bare sju år. Det siste han sa var at han ville se Spøkelset Caspar på TV.

– Han så slutten, så sovnet han. Han hadde kastet opp siden klokken seks samme morgen, så jeg tenkte han skulle få sove. Det gikk bare nedover etter det, sier Claire.

Hun reagerte på at febernedsettende ikke virket, og tok ham til lege. På legevakten sa de det kunne være hjernehinnebetennelse, og ga ham sprøyte med antibiotika.

– De advarte oss at han kanskje kom til å skrike av sprøyten, men han reagerte ikke. Han rørte seg ikke, og våknet aldri igjen. Mason døde 24 timer senere.

Tok farvel

– Jeg husker øyeblikket han døde hver dag. Jeg kan snakke om det uten å gråte nå, men det klarer ikke mannen min. Han får ut to eller tre ord, sier Claire.

Claire og Mark tar farvel med sin sønn. FOTO: Ferrari Press.
Claire og Mark tar farvel med sin sønn. FOTO: Ferrari Press.

– Sykepleierne skrudde av maskinene og tok ut alle tuber og la ham i fanget vårt. Vi kunne fortsatt kjenne hjertet hans slå i godt og vel ti minutter. Det slo saktere og saktere, forteller hun.

– Helt mot slutten var det noen minutters stillhet. Vi kysset og klemte ham, og lurte på hvorfor dette kunne skje. Alle klemte ham og sa farvel. Vi pakket dynen rundt ham i sengen, og legene kom inn og erklærte ham død.

Julen er vond

Det er over to år siden Mason døde, men Claire sier det fortsatt ikke finnes gode dager. Julen er den verste tiden for familien.

– Det er vanskelig, spesielt på grunn av vår datter Billie. Hun er fem år nå. Hun skjønner ikke helt hvorfor vi er lei oss, og spurte om vi ikke bare kunne late som om han var her. Det er absolutt den vanskeligste tiden på året for oss, sier hun.

Krever vaksinering

Det fantes ingen vaksine mot den hjernehinnetypen Mason fikk i 2013, men en effektiv vaksine mot meningokokk B har blitt tilgjengelig både i Storbritannia og Norge de siste par årene.

760.000 personer har til nå skrevet under kravet om at vaksinen skal gis alle barn under 11 år i Storbritannia.

Siden november 1992 har norske spedbarn og småbarn fått tilbud om hib-vaksinen som gir god beskyttelse hemofilusbakterien som forårsaker en variant av hjernehinnebetennelse. (Denne varianten gir vanligvis ikke utslett), men de vaksineres ikke for smittsom hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokk B.

Finansierer ikke meningokokkvaksiner

Det finnes flere typer meningokokker, og det finnes vaksiner som beskytter godt. Hvilke varianter som dominerer varierer med hvor man er i verden og over tid. I Norge tilbys vaksiner, men de finansieres ikke av det offentlige.

– I Norge er ikke meningokokkvaksine del av vaksinasjonsprogrammet, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Marianne Riise Bergsaker til TV 2.

Hun forklarer at det var mange tilfeller av menigokokk B-sykdom for noen tiår tilbake. På slutten av 70-tallet var det årlig over 300 personer som fikk alvorlig meningkokokksyksom. Gjennom de siste årene har antall smittede gått dramatisk ned.

Få tilfeller i Norge

I 2014 var det totalt 18 tilfeller i alle andersgrupper. I 2015 var det 19 tilfeller totalt, og så langt i år er det fem innrapporterte tilfeller. De tilfellene som meldes til Folkehelseinstituttet er alvorlige sykdommer som hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning.

– Nettopp på grunn av denne betydelige nedgangen, og det er så få tilfeller hvert år i Norge, har vi vurdert det som riktig å ikke inkludere vaksinering i det faste vaksineprogrammet, men dette er noe vi gjør fortløpende vurderinger av, sier Bergsaker.

– Meningokokksykdommer går i bølger, og vi kan ikke si med sikkerhet hva som gjør at smitten kan blomstre opp, og gå tilbake.

Små barn og ungdom mest utsatt

Alle aldersgrupper kan få sykdommen men barn opp til fem år og ungdom mellom 13 og 20 år blir oftest rammet. Norske helsemyndigheter anbefaler vaksinen til ungdom som skal feire russetid fordi en kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn kan øke risikoen for alvorlig sykdom.

– Skriking og skråling som gir sår hals kan også gjøre at man blir mer utsatt for smitte, sier Bergsaker.