Redd Barna om TV 2s overgrepstall:  – Dette er bare toppen av isfjellet

Selv om det var 479 ofre i TV 2s statistikk, peker både Redd Barna og Barneombudet på at det finnes saker som aldri blir avdekket eller etterforsket av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kunne i går fortelle at 399 personer ble dømt for seksualforbrytelser i 2015 i en norsk tingrett. Det er mer enn én domfellelse hver dag. 30 prosent av gjerningsmennene forgrep seg på barn.

– Store mørketall

Samtidig var det minst 479 ofre for seksualforbrytelser i domfellelsene fra 2015. Nesten 70 prosent av disse var barn under 16 år.

– Det er store mørketall, hva gjelder seksuelle overgrep, så de sakene som kommer til domstolene er bare toppen av isfjellet, sier seksjonsleder i Redd Barna, Thale Skybak, til TV 2.

LES: Slik gransket vi seksualforbryterne

Hun påpeker at overgrepene både skjer nærmere og oftere enn man tror, og de også er langt mer skadelige.

– Vi vet at barn som blir utsatt for seksuelle overgrep får store skader, både psykisk og fysisk. Det sies at seksuelle overgrep mot barn er et av Norges største helseproblemer og samfunnsproblemer. Det er også mye skam og skyldfølelse forbundet med dette, som gjør at disse psykiske lidelsene også blir en realitet for barn, sier Skybak.

Seksual-forbryterne 2015:

TV 2 har gjennomgått alle tingrettsdommer fra 2015 som omhandler seksualforbrytelser i Norge.

399 tiltalte ble dømt. 479 ofre har blitt identifisert i dommene. 69 prosent av dem var barn under 16 år.

Til sammenligning ble 30 prosent av de tiltalte dømt for overgrep mot barn under 16 år.

Mer om arbeidet kan du lese her.

– Bryte tausheten

Derfor vil Redd Barna sette overgrepene høyere opp på dagsorden, og snakke om hvordan de kan forebygges.

– For det første må man bryte tausheten. Man må begynne å snakke om seksuelle overgrep mot barn som et reelt problem, og som et tema mange barn i Norge blir utsatt for.

LES OGSÅ: Pernille ble dopet ned og voldtatt av pappaen fra hun var 14 år

Også Barneombudet er bekymret for at for få overgrepssaker havner i retten.

– All kunnskap vi sitter inne med i dag, både fra forskning og fra barnehusene, og henvendelser vi også får, og ting jeg har sett når jeg har jobbet som lege, tyder på at det er ekstremt mange barn som utsettes for seksuelle overgrep, og vi finner bare et veldig lite antall av dem, sier barneombud Anne Lindboe til TV 2.

– Ofre må få hjelp raskt

Redd Barna viser til at det gjennomsnittlig tar 17,5 år før overgrepsofre snakker om det som har skjedd med dem.

– Vi må snakke om at barn som blir utsatt for seksuelle overgrep må få hjelp raskt. Og for at barn skal få hjelp raskt, så må voksne personer som møter barn ha kunnskap om hva de skal gjøre. Redd Barna oppfordrer alle utdanninger til å ha mer fokus på vold og seksuelle overgrep mot barn i utdanningen, sier Skybak.

Redd Barna har derfor oppfordret alle landets 428 ordførere om å ha konkrete handlingsplaner for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn.

– I tillegg ber vi alle barnehager og skoler om å ha beredskapsplaner, for å tydeliggjøre hva man skal gjøre når man er bekymret for et barn.