Pegida-lederen sparket etter TV 2-intervju

Pegida-leder Max Hermansen ble fjernet som lærer ved Kuben videregående skole etter et intervju i TV 2 i fjor høst. Nå har Utdanningsetaten i Oslo sagt ham opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hermansen slutter med umiddelbar virkning.

– Ja, det kan jeg bekrefte. Jeg har inngått en avtale som gjør at jeg slutter som lærer. Oslo-skolen ønsker meg ikke som lærer. De vil ikke la meg slippe til i klasserommet, sier Hermansen til TV 2.

Den omstridte lektoren fikk varsel om oppsigelse i begynnelsen av februar, og har etter flere samtaler akseptert et tilbud fra Utdanningsetaten i Oslo om å slutte mot et vederlag. Utdanningsetaten bekrefter at Max Hermansen er ferdig hos dem.

– Det stemmer at Max Hermansen har sagt opp sin stilling i Utdanningsetaten. Utdanningsetaten er enige om en avtale. Innholdet til avtalen er konfidensielt, sier kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsenheten, Hild Lamvik, til TV 2.

Hevder yrkesforbud
Hermansen vil heller ikke kommentere begrunnelsen for at Utdanningsetaten startet oppsigelsessak mot ham, eller størrelsen på sluttvederlaget.

Han hadde selv ikke noe ønske om å slutte som lærer, og oppfatter dette som et yrkesforbud.

– Det er ikke forenelig i dag å ha meninger om islam og muslimer slik jeg har, og slik mange andre har, og jobbe i Oslo-skolen ser det ut som. Ihvertfall ikke hvis man gjør det kjent.

Utdanningsetaten mener de har sitt på det rene.

– Generelt har Utdanningsetaten ingen anledning til å gi noen ansatte yrkesforbud, sier Lamvik.

Les også: Mener TV 2 ikke burde vist "muslim-jævel"-klippet
Les også: Vil bli partileder

Truet elever

Ledelsen ved Kuben videregående skole og Utdanningsetaten i Oslo påla Hermansen permisjon umiddelbart etter et intervju på TV 2 Nyhetene før skolestart i fjor høst, der han framsatte trusler mot elevene han skulle undervise.

Hermansen ga uttrykk for at han var redd noen av de muslimske elevene ved skolen kunne komme til å angripe han, og advarte mot at han i så fall ville ty til nødverge og slå først.

– Jeg har også militær bakgrunn, og det er jo en av de bekymringene jeg har, at jeg kan komme til å forsvare meg på noe som jeg oppfatter som en trussel, og dermed komme ti å skade en eller flere elever, sa han.

Dette førte til ange klager fra elever og foreldre, og rektor ved Kuben videregående og Utdanningsetaten i Oslo mente det ikke var forsvarlig å la Hermansen fortsette som lærer, så lenge han fastholdt at han kunne komme til å skade elever ved skolen. Utdanningsetaten mente truslene var uakseptable og gikk ut over elevenes rett til et godt psykososialt miljø.

– Hvorfor sa du dette?

–Jeg sa det i et preventivt nødverge. Jeg var bekymret for min egen sikkerhet, og ville legge ut en advarsel til de som eventuelt ville skade meg, at jeg ikke var noe enkelt mål, sier Hermansen i dag.

Angrer ikke

Hermansen sier han har opplevd at elever har kastet ting mot ham i klasserommet, og mener det er blitt verre og verre å være lærer i Oslo-skolen.

– Angrer du på at du sa dette?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg holder fast ved at det er noen store problemer der ute med islam og muslimer. Vi er nødt til å begynne å diskutere disse problemene på en saklig måte, og ikke sable ned folk som kommer med disse advarslene.

Hermansen har den senere tid hatt en kontorstilling ved skolen, og fikk etter det TV 2 kjenner til tilbud om en fast administrativ stilling med samme lønn som han hadde som lærer.

Men Hermansen takket nei til denne løsningen på konflikten, og aksepterer å slutte.

– Det er klart det er uholdbart å være lærer og ikke slippe til i den jobben du har, og det er jo også overfor skattebetalerne en helt uholdbar situasjon, sier han.

Suspendert fra Demokratene

Hermansen ønsker nå å bruke mer tid på politikk, og har ambisjoner om å bli leder for Demokratene. Men han opplyser til TV 2 at arbeidsutvalget i Demokratene har suspendert ham.

– Det er noe av det som preger Demokratene. Det fungerer ikke. Det kan aldri bli noe stort og seriøst parti hvis man ikke begynner å jobbe på en seriøs og saklig måte, og det er derfor jeg vil komme inn da, som leder for demokratene.

– Du har mistet jobben som lærer, blir suspendert fra Demokratene og er utestengt fra Facebook. Er det noe ved deg, som gjør at du kommer i mye trøbbel?

– Vi er jo mange som kommer i trøbbel. Jeg vet ihvertfall om tre andre som har mistet jobben på grunn av sine uttalelser. Det er mange der ute som holder tett fordi de vet at det er mange ledere rundt omkring, mange offentlige ledere, som rett og slett ikke aksepterer at man har meninger om islam og muslimer.

Pegida-lederen har ingen ny jobb å gå til, og håper det er plass til ham som lærer et annet sted enn i Oslo-skolen.

– Det er lærer jeg er, og det er lærer jeg ønsker å være, sier han.