DAG OG NATT: Denne hagen er like hyggelig enten det er midt på dagen eller sent om kvelden. 
DAG OG NATT: Denne hagen er like hyggelig enten det er midt på dagen eller sent om kvelden. 

Uteområde med grus og sprengstein ble drømmehage

Sjekk ut Kjerstis prosjektblogg. Se forvandlingen!

En hage bestående av grus og sprengstein. Slik ser det ofte ut når hus er nybygget selv om prospektet viste både grønt og koselig utemiljø.

Så flytter man inn og skaper trivelig atmosfære innendørs, og gremmer seg over utearealet som det ikke er så lett å få satt i gang med. Det kan være ganske omfattende å få skikk på slike uteområder.

STOR OVERSIKT: Se produktene som ble brukt!

Det unge paret ønsker seg først og fremst en hage der de kan være ute uten å sitte på utstilling. Her er mye sol og lunt og fint, men absolutt ingenting som skjermer mot innsyn. Ingen steder å sitte under tak, ikke noe grønt og ikke noe jord som grønt kan vokse i.

I tillegg er her en uferdig avslutning mot nabotomten over, med en mur og sprengstein som ikke ligger fast og som faktisk kan rase ut.

Muring

Det ser ganske drastisk ut når vi setter i gang med å lage høye murer mot naboen over, og jeg innrømmer at jeg var ganske spent på om det ville virke overveldende.

FØR: Steinørken.
FØR: Steinørken.
ETTER: Nye murer mot naboen. 
ETTER: Nye murer mot naboen. 
UNDERVEIS: Murskjelettet. 
UNDERVEIS: Murskjelettet. 

Men planen var å heve nivået på gulvet foran døren, heve området der det skulle være plen, og på den måten minske den synlige høyden av muren. For mur er helt nødvendig for å skape en sikker avslutning av uteplassen og hindre løs stein i å rase nedover.

Videre ble det laget plass til et godt bed på toppen og to store bed på enden av muren slik at alt ville virke mykere når det ble tilplantet. Jeg er superfornøyd med resultatet.

Komplisert plan

Når man skal tenke helhet på et slikt område blir det ganske komplisert. Eller for at det skal se enkelt og ferdig ut etterpå må man tenke på alle detaljer først. Og har man bestilt Lecastein og murere, ja så bruker man det for det det er verdt og murer fundamenter til hele hagen i en engang. Det vil si muren mot naboen, mur mot veien og mur rundt plenområdet. Utgangspunktet vårt her er ganske flatt og veldrenert så vi kan bruke prinsippet med å legge ut Leca såleblokker, legge jern og så mure videre med vanlig Leca. Når dette er ferdig er det vel tilrettelagt for vårt videre arbeid.

«Spilehuset»

Tanken min er å lage hagen usjenert uten å lukke den fullstendig inne.

LUNT: Ferdig spilehus. 
LUNT: Ferdig spilehus. 
STEMNING: Metallbokser innfelt i veggene. 
STEMNING: Metallbokser innfelt i veggene. 
PRAKTISK: Motorisert markise på husveggen. 
PRAKTISK: Motorisert markise på husveggen. 

Jeg velger derfor å lage ganske høye gjerder mot veien i «spileverk», altså stående pinner som har et lite mellomrom mellom hverandre. Slik kan man skimte verden utenfor og byggverket vil stå seg bedre mot vind enn en tett vegg.

For at det skal bli fullstendig usjenert inntil veggen lager vi også et spiletak over den nederste delen av hagen. Her vil morgensolen lage fine stripeskygger, her vil det være fint å finne litt skygge på hete sommerdager, og her vil ettermiddagssolen skinne varmt og deilig. Her vil det også være vakkert på mørke kvelder, med belysning og planter.

Under tak er der sittebenker langs hele veggen. For å bryte de store flaten med spiler har jeg tegnet bokser i metall som vi feller inn i veggen. Her kan man plassere levende lys, gjenstander eller planter. Også blomsterkasser blir laget i metall. Det er smeden som lager slikt.

Markise

Man vil gjerne ha et tak mot lett duskregn i hagen også, her velger vi markise som løsningen på det.

Det naturlige stedet for et slikt område er langs husveggen. Og et fast tak her ville ta mye lys fra kjøkkenet som er innenfor. Derfor markise. Motorisert og lett å ta inn og ut. Mot sol og mot lett regn.

Plen og beplanting

EFFEKTIVT: På med Lecakuler før jord og plen.
EFFEKTIVT: På med Lecakuler før jord og plen.

Det store plenområdet i midten er drøyt 50 cm dypt. Her fyller vi på med ganske mye Lecakuler siden det er en masse som er lett å ha med å gjøre og fordi det skaper god drenering. Deretter god jord før vi ruller ut plen. Husk fiberduk mellom Lecakuler og jord! Langs muren avslutter vi plenen en halvmeter før, graver ned en remse med knotteplast (for å skille blomster og gressrøtter) og planter prydplanter. Oppi muren blir det også fylt med Lecakuler (lett masse som ikke skaper stort press mot muren), deretter jord og til slutt planter.

På baksiden av spilehuset, ut mot veien fyller vi også med Lecakuler, deretter jord og planter til med plen, et par epletrær og busker.

Terrassen

Alt treverket på dette prosjektet er vanlige trykkimpregnerte materialer. Spiler til gjerder og tak er 48/78 millimeter, til terrassegulvet velger vi grove dimensjoner, såkalt bryggeplank som er 48/198 millimeter. Samme tykke plankene er brukt til benker langs plen og langs vegger. Enkelt og fint!

Ferdig

Mye artig arbeid her, men et flott resultat synes vi. Enkle, lette flyttbare møbler, fin hagebelysning, fine blomster og enkelhet i materialer,- her kunne jeg blitt lenge. Håper hagerommet har skapt mange fine stunder for den unge familien! Takk for oss.

PRAKTFULLT: Her er det godt å være.
PRAKTFULLT: Her er det godt å være.
UTE SOM INNE: Einar tapetserer med gress.
UTE SOM INNE: Einar tapetserer med gress.
HYGGELIG: Slik ble den ferdige plenen.
HYGGELIG: Slik ble den ferdige plenen.