Morten (34) ble alenepappa ved hjelp av surrogati

Surrogati var eneste måten Morten som enslig kunne bli pappa. Derfor måtte han til Ukraina for å hente sønnen, som nå er fire og et halvt år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har alltid likt barn, og hatt et sterkt ønske om å bli pappa. Det tok et år fra jeg tenkte tanken til jeg hadde bestemt meg. Etter jeg hadde fylt 27 år var jeg sikker på at det var dette jeg ville, sier Morten.

PAPPA MORTEN OG LINUS: På bildet er Linus bare et spedbarn. Nå er han blitt fire og et halvt år. FOTO:PRIVAT
PAPPA MORTEN OG LINUS: På bildet er Linus bare et spedbarn. Nå er han blitt fire og et halvt år. FOTO:PRIVAT

Som enslig var surrogati eneste mulighet Morten hadde til å bli pappa.

Adopsjon er et alternativt for mange, men som enslig vil du ikke i praksis bli tildelt et barn selv om du blir godkjent av systemet

Forbudt i Norge

– Prosessen rundt det er både lang og kostbar. Aller først må man finne ut hvilket land og hvilken klinikk man vil bruke. For meg var det viktig at det var ordentlige medisinske forhold, at eggdonor og surrogatmor fikk god oppfølging og at de fikk det de skulle ha betalt, sier Morten.

I Norge er eggdonasjon og surrogatfødsler forbudt. USA og Ukraina er de landene flest drar til, og helt frem til nå har India også vært ganske vanlig.

– Mange blir overasket, og synes det er uvanlig. Jeg opplever likevel at folk respekterer valget mitt. Til nå er det ingen som har kommet med ubehagelige kommentarer.

Morten var usikker på spedbarnsårene, men sier at det har vært mye gøyere enn det han først hadde trodd.

– Selvfølgelig kommer det noen utfordringer med det å være alenepappa. Det er tungt å være alene om viktige avgjørelser, litt vanskelig å få barnepass og lite alenetid. Heldigvis har jeg en familie og gode venner som stiller opp. Det å være pappa har vært mye gøyere enn jeg trodde.

– Måtte venne meg til tanken

Moren til Morten, Kari Løvland (61), ble forskrekket da Morten for første gang fortalte at han vurderte surrogati. Hun hadde knapt hørt om det, og visste lite om hvordan det fungerte.

– Jeg var aldri i tvil om at Morten kom til å bli en god pappa, men det var en fremmed tanke som jeg måtte venne meg til, sier Kari

Likevel tok det ikke lang tid før det var gjort. Nå er det Morten og Linus, og det er sånn det skal være, forteller hun.

– Jeg synes det var et modig valg, og jeg vet at Morten tenker nøye over valgene han tar, sier Kari.

Kari var med til Ukraina for å hente Linus hjem, og for henne har det vært viktig å stille seg bak de valgene sønnene hennes tar.

BARNEBARN: Linus og bestemor på tur. FOTO:PRIVAT
BARNEBARN: Linus og bestemor på tur. FOTO:PRIVAT

– Av og til får jeg hjertet i halsen

Kari forteller at Morten tenker grundig gjennom oppdragelsen av Linus. For henne er det viktig å legge vekt på at barna blir trygge, og der gjør han en god jobb.

– Han gjør nok ting litt annerledes enn en mor ville gjort. Jeg får hjertet i halsen av og til. Spesielt når han får lov til å klatre høyt og sykle fort, men det går jo alltid bra.

Hver onsdag har bestemor og Linus pannekakedag. Kari har også andre barnebarn, men de bor i USA. Da er det fint med en sønn og et barnebarn som bare bor noen få kilometer unna.