TYNNERE LOMMEBOK: Vi hadde den laveste lønnsveksten på ti år i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TYNNERE LOMMEBOK: Vi hadde den laveste lønnsveksten på ti år i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Aas, Erlend

Laveste lønnsvekst siden 90-tallet

I snitt fikk norske arbeidstakere 2,8 prosent mer lønn i 2015. Bank- og finansnæringen er de som drar opp snittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lønnsveksten var på 2,5 prosent i industrien i fjor, godt under nivået fra 2014 på 3,3 prosent. NHO mener tallene viser at partene i arbeidslivet tar hensyn til krevende økonomiske tider.

– Bedriftene har sluttet opp om moderasjonslinjen, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Han gleder seg over tallene i den foreløpige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg, som danner grunnlaget for årets lønnsforhandlinger.

– At andre parter slutter opp om frontfagsmodellen viser styrken i den norske modellen for lønnsdannelse, framholder Oppegaard og viser til at lønnsveksten på 2,5 prosent i industrien ligger tett på rammen fra fjorårets oppgjør på 2,7 prosent.

Industriarbeiderne, som legger grunnlaget for lønnsoppgjørene, har ikke hatt lavere lønnsvekst på over ti år.

Ifølge NHO må vi helt tilbake til 90-tallet for å finne en lavere lønnsvekst enn de 2,8 prosentene nordmenn fikk i snitt i fjor.

TBU-rapporten viser at årslønnsveksten varierte fra 2,5 til 3,3 prosent i de store forhandlingsområdene, mens lønnsveksten i finanstjenester (bank og forsikring) anslås til 4,2 prosent.

Lønnsoverhenget til 2016 anslås å være om 0,7 prosent i de største forhandlingsområdene. Dette tallet forteller hvor stor årslønnsveksten fra ett år til det neste vil bli hvis det ikke gis lønnstillegg. (©NTB)