Politiet mistenker at brannen i det planlagte mottakssenteret for asylsøkere er påsatt. FOTO: AFP/dpa/Rico Loeb
Politiet mistenker at brannen i det planlagte mottakssenteret for asylsøkere er påsatt. FOTO: AFP/dpa/Rico Loeb Foto: Rico Loeb

Tilskuere jublet da tysk asylmottak brant ned

Tyske politikere raser i skam over at innbyggere jublet over brannen som trolige er påsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens flammene sto opp av taket på det planlagte asylmottaket i Bautzen, sto flere tilskuere rundt og jublet åpenlyst, melder nyhetsbyrået AP.

Ropte østtyske slagord

Bygningen som tidligere var et hotell skulle etter planen huse 300 asylsøkere i den tyske byen Bautzsen i deltaten Sachsen.

En gruppe på 20-30 unge menn applauderte og jublet i begeistring over brannen. Video fra stedet viser hvordan mennene roper «Vi er folket», et ordslag fra Øst-Tyskland fra før murens fall i 1989.

– Skamløs oppførsel

Nå raser politikere og politiet i byen over oppførselen til ungdommene.

– Gruppen viste en skamløs begeistring over brannen og kom med nedsettende kommentarer om brannmannskapets arbeid, sier en talsmann for det lokale politiet til AFP.

Tyske politikere står nærmest i kø for å fordømme handlingen.

«Rasister og ynkelige lovbrytere, det er en skam for vårt land. Skam dere», skriver viseutenriksminister Michael Roth på Twitter.

Justisminister Heiko Mass sier han er skremt over antallet høyreekstreme i Tyskland.

– Verbal radikalisme er opptakten til fysisk vold, sier han til AFP.

To arrestert

Politiet måtte jage bort tre personer som forstyrret brannfolkene i slukningsarbeidet. To unge menn i 20-årene ble arrestert etter at de nektet å flytte seg.

Søndag møtte mange opp utenfor det brannskaddet hotellet for å vise solidaritet med asylsøkerne. AFP / dpa / Christian Essler / Germany OUT
Søndag møtte mange opp utenfor det brannskaddet hotellet for å vise solidaritet med asylsøkerne. AFP / dpa / Christian Essler / Germany OUT Foto: Christian Essler

Etterforskere har funnet spor som tyder på at brannen, som startet natt til søndag, er påsatt.

Flere episoder

Det er andre gang på kort tid asylsøkere i byen opplever denne slags fremmedfientlighet. For få dager siden sperret 100 personer veien for en buss som skulle frakte 20 flyktninger og migranter til et mottaksenter.

Det ble registrert mer enn tusen tilfeller av kriminelle handlinger rettet mot mottakssentre i Tyskland i 2015.

Deltaten Sachsen er arnestedet til den fremmedfientlige antiislamske organisasjonen Pegida.