HÅPER PÅ NY AVTALE: Høyres Arve Kambe håper på å kunne kutte i trygdeytelser til utlandet. Her avbildet på Stortinget i en annen sammengheng.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HÅPER PÅ NY AVTALE: Høyres Arve Kambe håper på å kunne kutte i trygdeytelser til utlandet. Her avbildet på Stortinget i en annen sammengheng.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Vil kutte i trygden til utlandet

Høyre og Frp har nytt håp om å få lov til å kutte trygdeytelser fra Norge til utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske regjeringen håper å kunne følge etter avtalen mellom Storbritannia og EU, dersom Storbritannia sier ja.

Avtalen som kan bli en realitet i sommer går ut på at Storbritannia kan kutte i trygdeytelser til utlandet.

Høyrepolitiker og leder i Sosial- og velferdskomiteen på Stortinget, Arve Kambe håper avtalen blir inngått slik at reglene kan bli gjeldende også i Norge.

– Dette er noe Frp- og Høyre-regjeringen har jobbet med lenge, både før vi havnet i regjering og underveis, sa Kambe i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Vil benytte muligheten

Han sier en slik ordning tidligere har vært vanskelig å gjennomføre på grunn av EUs regelverk.

– Nå når Storbritannia får en slik avtale åpner det for at alle medlemsland av EU og EØS kan kostnadsredusere trygden, sier Kambe til TV 2.

Rettigheter man opparbeider seg når man kommer til Norge er basert på norsk kostnadsnivå. Det er dette Kambe og Høyre vil gjøre noe med.

– Skal du ha en ytelse som er tjent opp, kan du ha det i Norge. Men du kan også ha en ytelse som er gradert i forhold til der du bor. Altså de 970 kronene man får i barnetrygd i Norge bør betales ut i tilsvarende beløp i forhold til kostandsnivået i for eksempel Polen, sier Kambe.

Ingen forandringer for nordmenn

Ifølge Kambe vil ikke et slikt system gå utover nordmenn som har flyttet til utlandet.

– De vanligste formene for dette er nordmenn som har opptjent seg pensjon i Norge og flyttet ut. Her vil ikke ytelsene justeres, sier Kambe til TV 2.

– Avtalen det er snakk om vil gjøre det mulig å forskjellsbehandle på denne måten og det er arbeidsinnvandrere dette hovedsaklig vil gjelde for, sier Kambe.

Han mener ordningen er viktig for å hindre at arbeidsinnvandrere lar være å søke jobber andre steder i Europa dersom de ikke lykkes med å skaffe seg arbeid i Norge.

Både Høyre og Frp mener ifølge Kambe at ordningen vil kunne brukes for å hindre at folk utnytter det norske trygdesystemet.

Storbritannia skal svare ja eller nei på avtalen 23 juni i år. Sier de nei blir hele avtalen skrotet.