FASTTEIPET: Her satt Marie Lysevoll (93) fast-teipet da politiet fant henne. Foto: Politiet
FASTTEIPET: Her satt Marie Lysevoll (93) fast-teipet da politiet fant henne. Foto: Politiet

Her fant politiet Marie (93) etter hjemmeranet

SØVASSKJØLEN (Åsted Norge): Pensjonisten trodde hun skulle dø da ranerne forlot henne med en tapebit rundt halsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart to år har gått siden to mørkkledde, maskerte menn tok seg inn i huset til 93 år gamle Marie Lysevoll i Orkdal.

Ingen har noen gang blitt pågrepet for ranet som kunne endt i tragedie hadde ikke 93-åringen fått varslet sønnen i tide.

Tapet fast

Innbruddstyvene truet pensjonisten med pistol og tapet henne fast til en kjøkkenstol mens ranet pågikk. Marie ble surret inn i kraftig gaffatape fra anklene, opp til knærne, rundt hendene, albuene og til slutt rundt halsen.

Tapen rundt halsen gjorde at Marie slet med å få puste. Tapen som var festet rundt hendene var satt på så hardt at 93-åringen fikk ødelagt nerver i flere fingre.

I etterkant av ranet måtte hun gjennom en operasjon, men fortsatt har hun ikke følelser i flere fingre og plages daglig av smerter som følge av behandlingen de to ukjente gjerningsmennene ga henne.

– De tapet vel sikkert for hardt da de surret fast tapen. Det er voldsomme smerter. Spesielt om morgenen, sier Marie.

Mens en av mennene forsøkte å åpne et våpenskap i andre etasje, var Marie vitne til at den andre raneren endevendte alt av skap og hyller på kjøkkenet og i stuen på jakt etter kontakter.

TAPE: Det var brukt tape til å feste 93-åringen til stolen. Foto: Politiet
TAPE: Det var brukt tape til å feste 93-åringen til stolen. Foto: Politiet
BUNDET FAST: Slik satt hun da hun ble funnet. Foto: Politiet
BUNDET FAST: Slik satt hun da hun ble funnet. Foto: Politiet
KJØKKENET: Hendelsen fant sted på kjøkkenet. Foto: Politiet
KJØKKENET: Hendelsen fant sted på kjøkkenet. Foto: Politiet

– Penger var det eneste de ville ha, sier 93-åringen.

Politiets teori er at innbruddstyvene var i området og ventet med å starte innbruddet til sønnen Per-Arne Lysevoll hadde dratt på jobb ved 08-tiden på morgenen.

Etterforskningsleder Randi Fagerholt ved Orkdal lensmannskontor mener også at ranerne har rekognosert i område og valgt ut offeret i forkant.

Huset til Per-Arne og Marie ligger øde til uten naboer langs E39 gjennom Sør-Trøndelag, og da tyvene slo til gikk de ikke inn gjennom hoveddøra, men brukte en inngangsdør som ligger inne i garasjen.

– Det her er ikke et sted man tilfeldigvis drar innom. Om man ikke vet at det ligger et hus her, så ser man det nesten ikke, sier hun til Åsted Norge.

De maskerte mennene fikk med seg 11.000 kroner i kontanter fra ranet. Pengene ble tatt fra Maries lommebok som lå på kjøkkenbenken. Etter ranet forlot de Marie sittende fasttapet i stolen.

Marie trodde dette var slutten.

– Jeg tenkte at nå er det slutt. Jeg var tapet så lenge at jeg ikke fikk svelget, sier Marie til Åsted Norge.

Kom seg løs

Etter å ha blitt etterlatt til seg selv, klarte Marie å få løs to fingre fra tapen. Med disse to fingrene klarte hun å fiske tak i en saks.

FINGERAVTRYKK: Politite fant et delvis fingeravtrykk på denne kniven, som mennene skal ha brukt. Foto: Politiet
FINGERAVTRYKK: Politite fant et delvis fingeravtrykk på denne kniven, som mennene skal ha brukt. Foto: Politiet
RANET: Det ble stjålet 11.000 kroner fra Maries lommebok. Foto: Politiet
RANET: Det ble stjålet 11.000 kroner fra Maries lommebok. Foto: Politiet

Hun klarte deretter å få fri en hånd som hun brukte til å ringe sønnen Per-Arne.

– Jeg trodde kanskje hun hadde fått et illebefinnende. Det eneste hun sa i telefonen var at «jeg er ranet», sier Per-Arne til Åsted Norge.

Sønnen kastet seg inn i bilen og kort tid senere fant han moren sin inne på kjøkkenet.

Politi og ambulanse rykket ut til adressen. Et omfattende søk etter DNA og spor etter gjerningspersonene ble igangsatt, samtidig som Marie ble fraktet til sykehus.

Ukjente gjerningsmenn

Inne i huset fant politiet et delvis fingeravtrykk på en kniv som mennene brukte, men dette har ikke vært nok til å kunne slå fast en profil. Søk med sporhund og rundspørringer har heller ikke gitt politiet noen nye tips å gå etter.

Det eneste politiet har, en observasjon av to personer som ble sett i nærheten av åstedet i forkant av ranet.

Tre vitner har sett det samme, sier Randi Fagerholt, etterforskningsleder ved Orkdal Lensmannskontor til Åsted Norge.

De tre vitnene har fortalt at to menn ble sett stående utenfor et busskur ved en veilomme ved Ellingsgården Grillrestaurant ved E39 på morgenen den 10.april. Observasjonene ble gjort i tidsrommet 08.00 til 08.30.

Mennene hadde på seg helt svarte klær, og to av vitnene har sett dem sammen med en motorsykkel som de skal ha trillet bak busskuret. Maries egen beskrivelse av mennene som ranet henne var at de var helt svartkledde med finlandshetter og svarte hansker.

En av mennene blir beskrevet som større enn han andre.

– Vi har dårlig med bevis, dessverre. Vi har ingen tekniske bevis i saken. Vi har en del observasjoner av personer som er interessante, som vi ønske å komme i kontakt med. Ellers er jo vi interessert i alt av tips som folk kan ha i forbindelse med den saken her, sier Fagerholt.

Fortsatt preget

INNSATSLEDER: Randi Fagerholt ved Orkdal lensmannskontor i Sør-Trøndelag leder søket etter gjerningsmennene som ranet en eldre kvinne torsdag morgen. Foto: Sophie Bergersen / TV 2
INNSATSLEDER: Randi Fagerholt ved Orkdal lensmannskontor i Sør-Trøndelag leder søket etter gjerningsmennene som ranet en eldre kvinne torsdag morgen. Foto: Sophie Bergersen / TV 2

Når Åsted Norge møter Marie og Per Arne hjemme på gården har det snart gått to år siden det brutale ranet.

Gjerningsmennene forsvant sporløst, og siden den gang har ingen sett noe til dem. Per-Arne sier at moren fortsatt sliter med minnene av det som skjedde.

– Det har prega ho mye. Om natta fantaserer om at huset her er fult av personer om som spiller og synger. Da hender det at ho står opp. Ho har blitt husredd, sier Per-Arne.

To år etter kan Per Arne fortsatt ikke begripe hva som gjør at noen ville utsette en gammel dame for det moren hans ble utsatt for.

Han mener at mennene hadde fått med seg akkurat like penger uten å skade moren. Han mener også at det bare er flaks at moren ikke mistet livet i ranet, og at det kun var tilfeldigheter som gjorde at moren fikk raskt hjelp.

– Hadde det vært en annen dag, så hadde det ikke vært sånn. Da hadde ho sittet der til jeg kom hjem fra jobb i 5-6-tiden på kvelden. Da hadde det ikke gått bra som det gjorde, sier Per Arne.