
67 overlevde opprøret mot dødsleiren Treblinka. Nå er Samuel (93) død
– Verden må aldri glemme Treblinka, var Samuel Willenbergs budskap.
Fredag døde den siste overlevende etter opprøret mot en av de mest beryktede av nazistenes konsentrasjonsleire under andre verdenskrig.
De fleste som kom til Treblinka ble gasset ihjel umiddelbart. Minst 700.000 ble drept der, og ifølge nyhetsbyrået AP overlevde bare 67 av dem etter at de stjal våpen, satte fyr på leiren og flyktet til skogs i 1943.
Samuel Willenberg (93) var en av dem. Han ble skutt i beinet da han rømte, og tok seg til Warszawa, hvor han sluttet seg til den polske motstandsbevegelsen.
– Vårt mål var å ødelegge dødsfabrikken. Det varte i kanskje 20 eller 30 minutter. Vi ville stoppe dette, og i skogen begynte jeg å rope «Helvete er brent ned», har Willenberg ifølge Times of Israel sagt om opprøret i 1943.
– Må aldri glemme
Planen om å utrydde Europas jøder ble kalt «den endelige løsningen». Den tyske fangeleiren 100 kilometer nordøst for Warszawa var spesialinnrettet for massedrap. Hundretusenvis av jøder ble sendt med jernbanevogner fra jødiske gettoer i Warszawa og Siedlce til Treblinka.

I motsetning til mange av de andre leirene, hvor fanger ble brukt som slavearbeidere, ble de fleste som kom til Treblinka, gasset ihjel umiddelbart og deretter kastet i åpne massegraver. Samuel mistet to søstre i dødsleiren, og hevdet senere at det kun var tilfeldigheter som gjorde at hans liv ble spart. Da han kom til leiren ble han satt til å drive vedlikeholdsarbeid i stedet for å havne i gasskammeret.
– Verden må aldri glemme Treblinka, sa Willenberg i et intervju med AP i 2010.
Etter krigen flyttet han til Israel, men de grufulle minnene fra livet i leiren ble for alltid en del av ham. Han tegnet ifølge Jerusalem Post et nøyaktig kart over konsentrasjonsleiren, og ga ut en bok som er blitt oversatt til åtte språk. Samuel Willenberg døde i Israel fredag. Han etterlater seg en datter og flere barnebarn.
