WINSTON HERJET: Trær falt ned over strømlinjene og hele landsbyer ble rasert. Foto: REUTERS/Jay Dayal
WINSTON HERJET: Trær falt ned over strømlinjene og hele landsbyer ble rasert. Foto: REUTERS/Jay Dayal Foto: Handout

Norske jenter i Fiji-stormen: 
– Palmene ligger slengt

Fem personer er omkommet og hundrevis av boliger er ødelagt av tidenes tyfon på Fiji.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem personer er bekreftet omkommet som følge av syklonen Winstons herjinger på Fiji.

Flere avsidesliggende landsbyer ble lagt i grus. Uværet Winston beskrives som en av de kraftigste stormene som er målt på den sørlige halvkule.

Myndighetene bekrefter at en eldre mann på Koro mistet livet da et tak falt over ham. På øya Ovalau døde to personer da huset de søkte ly i kollapset.

Statsminister Frank Bainimarama sier ifølge NTB at til sammen fem mennesker omkom i uværet.

Portforbud til langt på dag

De norske backpackerne som TV 2 snakket med lørdag, er lettet over at stormen er gått forbi dem.

– Vinden har vært rimelig sterk i hele dag, med kraftig nedbør og lyn og torden, sier Anne Lilleløkken.

– Vi fikk først lov å gå ut fra hotellrommet klokken 13.00 i dag lokal tid for å spise lunsj, sier hun.

EVAKUERT: De norske backpackerne måtte forlate øya der de skulle nyte sola og sjøen. Her er de avbildet sammen med en ikke-navngitt kar på stranda, mens de fortsatt var på Beachcomber Island. Fra venstre: Hedda Synnøve Jacobsen, Ane Kleiven, Ingvild Holsen, Anne Lilleløkken og Karine Brevik. Foto: Privat
EVAKUERT: De norske backpackerne måtte forlate øya der de skulle nyte sola og sjøen. Her er de avbildet sammen med en ikke-navngitt kar på stranda, mens de fortsatt var på Beachcomber Island. Fra venstre: Hedda Synnøve Jacobsen, Ane Kleiven, Ingvild Holsen, Anne Lilleløkken og Karine Brevik. Foto: Privat

Glad det er slutt

Opprydningsarbeidet var allerede godt i gang da jentene kom ut av hotellrommet. Tirsdag skal de reise videre, på tross av at flyturen lørdag var i usikker.

– Da vi gikk ut så vi alle ødeleggelsene rundt på hotellområdet, og mange palmer som lå slengt rundt. Vi har det mye bedre nå og er glad for at stormen endelig har gått forbi, og at vi mest sannsynlig kan fly på tirsdag, sier hun.

Landsbyer ødelagt

Stormen nådde Fiji sent lørdag, men den endret retning i forhold til prognosene, slik at hovedstaden Suva unnslapp det verste av Winstons herjinger.

– Noen landsbyer har meldt at alle husene er ødelagt. Navaga på øya Koro er 50 hus ødelagt, sier Jone Tuiipelehaki fra FNs utviklingsprogram i en melding på Twitter.

Myndighetene jobber fortsatt med å skaffe seg oversikt over skadene. Politi med bistand fra soldater var søndag i gang med oppryddingsarbeid.

Bekymret for flom

Det er risiko for jordskred og flom, og myndighetene har etablert 758 sentre for evakuerte. Turister ble bedt om å samle seg i saler og konferanserom i hoteller langs kysten.

En talskvinne for UNICEF i Suva, Alice Clements, sier til Reuters at hun er bekymret for hundrevis av mennesker som er bosatt i små blikkskur i lavtliggende områder nær elver.