Tirsdag demonstrerte rundt 500 mot innføring av den varslede flypassasjeravgiften på Moss lufthavn Rygge. FOTO: TV 2
Tirsdag demonstrerte rundt 500 mot innføring av den varslede flypassasjeravgiften på Moss lufthavn Rygge. FOTO: TV 2

Venstre: Frp har skylden for flyseteavgiften

Venstre sier Fremskrittspartiets motstand førte til den omdiskuterte flyplassavgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terje Breivik (V) mener Frp tegner et unøyaktig bilde av hvordan den omdiskuterte flypassasjeravgiften ble til. Han mener det er Frps motstand mot andre avgifter som ligger bak.

Breivik sier til Dagbladet at Venstre egentlig ønsket seg avgifter på andre utslippskilder som biltrafikk, men at Frps motstand mot dette gjorde at partene tidlig begynte å diskutere en flypassasjeravgift.

– Sannheten er at modellen kom fra regjeringen fordi Frp ikke ønsket økte avgifter på fossilt drivstoff. Da må vi også forvente at modellen fra regjeringen er gjennomtenkt og kvalitetssikret, sier Breivik.

Venstre har selv foreslått en flypassasjeravgift i sitt alternative statsbudsjett. Breivik mener imidlertid at dette var en annen modell enn den partene ble enige om.

– Venstre hadde en flypassasjeravgift med en noe annen innretning i sitt alternative budsjett, men den ville måtte notifiseres til ESA, og man kunne ikke budsjettere med den fra 2016, sier Siv Jensens statssekretær Jørgen Næsje (Frp).

Han sier det er Stortinget, og ikke regjeringen, som må ta ansvar for eventuelle problemer med løsningen partene ble enig om i forhandlingene. (©NTB)