MØTE: Storbritannias statsminister David Cameron under møtet med de andre stats- og regjeringssjefene i EU. FOTO: REUTERS/Olivier Hoslet/Pool
MØTE: Storbritannias statsminister David Cameron under møtet med de andre stats- og regjeringssjefene i EU. FOTO: REUTERS/Olivier Hoslet/Pool Foto: Pool

Britisk EU-avtale på plass

EU-landene er enige om en ny avtale for Storbritannia, bekrefter EU-president Donald Tusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias statsminister David Cameron kaller inn til regjeringsmøte lørdag for å anbefale den nye medlemskapsavtalen med EU. Avtalen kom i mål sent fredag etter lange og harde forhandlinger.

– Avtale. Enstemmig støtte for ny avtale for Storbritannia i EU, skriver Tusk på Twitter ved 22.30-tiden fredag kveld.

– Enighet oppnådd. Dramaet er over, fremholder president Dalia Grybauskaite i Litauen.

EU-lederne har drevet forhandlinger over to dager for å få til en avtale som statsminister David Cameron håper skal være nok til å overtale britene til å stemme for fortsatt medlemskap i EU.

Cameron fortalte på en pressekonferanse i etterkant av forhandlingene at avtalen vil gi Storbritannia en «spesiell status» i EU, skriver nyhetsbyrået AFP. Den britiske statsministeren vil presentere avtalen for regjeringen i et møte lørdag.

Avtalen krevde maratonmøter i Brussel. Men nå er det ventet en rask kunngjøring av folkeavstemningen for å få usikkerheten om det britiske medlemskapet i EU avgjort.

– Det er et godt kompromiss som jeg håper kan holde britene i EU, tvitrer den tsjekkiske statsministeren Bohuslav Sobotka.

Forbundskansler i Tyskland Angela Merkel mener at kompromisset som er inngått er rimelig.

– Jeg mener at vi ikke har gitt for mye til Storbritannia, sa hun ifølge AFP.

Storbritannia har blant annet ønsket begrensninger på EU-innvandrernes rett på velferdsgoder, i tillegg til et britisk unntak fra EUs målsetting om en «stadig tettere union».

NTB/TV 2