Kong Harald fyller i dag 79 år. I året der han og dronning Sonja blir feiret for sine 25 år på tronen, har Kongen valgt å feire bursdagen sin med en vinterferie i utlandet.

– I år tilbringer kong Harald bursdagen sin i utlandet. Han og dronning Sonja dro tidligere i uken fra Gardermoen på en velfortjent vinterferie sammen med gode venner, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Bursdag under Vinter-OL

Det er ikke første gang Harald feirer dagen sin i utlandet.

– Kongen har i årenes løp feiret en rekke av sine bursdager 21. februar under vinter-OL rundt om i verden. Han feiret også bursdagen sin under OL på Lillehammer i 1994. Ellers feirer han gjerne dagen i familiens nærvær som alle oss andre, og gleder seg som andre besteforeldre over tegninger og andre små gaver barnebarna har laget. Og kanskje får han et nytt slips eller tre, sier Totland om Kongens feiring.

– Men det kan jo hende at det vanker både bløtkake og bursdagssang på Majesteten på dagen likevel, sier kongehuseksperten til TV 2.

SKIKONGEN: Kong Harald slik vi er vant å se han, i nær kontakt med våre store idrettsprofiler. Her med Petter Northug jr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKIKONGEN: Kong Harald slik vi er vant å se han, i nær kontakt med våre store idrettsprofiler. Her med Petter Northug jr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Ikke så glad i å bli feiret

Ikke alle er like glade i å feire sin egen bursdag, og skal vi tro TV 2s kongehusekspert, så er vår folkelige konge en av disse.

– Kong Harald har helt fra han var liten vært vant til at det flagges over hele landet på bursdagen hans. Men han har faktisk innrømmet at han selv ikke er spesielt begeistret for å bli feiret og hyllet.

Neste år har Hans Majestet rund dag, noe som etter all sannsynlighet vil bli markert med mer pomp og prakt enn det en «vanlig» bursdag blir.

– I år fyller Kongen «bare» 79 år, men når han neste år runder 80, vil nok dette bli markert med store festligheter og offisielle gaver, sier Totland.

Mange gaver

Kongefamilien får ofte gaver når de er ute og representerer eller når andre lands representanter gjester Norge.

Disse gavene ble for ikke lenge siden offentliggjort av kongehuset, og listen omfattet alt fra kunstbøker, vin og glassfigurer til 22 kilo dadler.

Hva Harald har fått i personlige gaver fremkommer ikke av listen, men vår kongehusekspert kan fortelle litt om i hvert fall én av gavene.

Totland har nemlig gitt kongen en liten bursdagsgave i fjor. Det var en spesiallaget Matrjosjka-dukke.

– Jeg fikk laget dukken da jeg i sin tid fulgte kongeparet til Russland på statsbesøk, og den har stått på mitt kontor i alle år siden. Inne i dukken finner du i stadig mindre utgaver, både dronning Sonja, prinsesse Martha Louise og kronprins Haakon. Og aller innerst et ørlite norsk flagg, sier han om dukken kong Harald nå er i besittelse av.

DUKKE: TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, med den spesialdesignede Matrjosjka-dukken han ga Kongen i gave til bursdagen i fjor. FOTO: Privat
DUKKE: TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, med den spesialdesignede Matrjosjka-dukken han ga Kongen i gave til bursdagen i fjor. FOTO: Privat