Vold i barneoppdragelse:

– Ingen barn tar skade av en ørefik

Forutsigbar vold er ikke skadelig for barn, sier Jon Hustad som mener at vi må akseptere at mange innvandrer-foreldre oppdrar sine barn strengere enn nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært internasjonale protester mot norsk barnevern etter at de tok fem barn fra et rumensk par. Foreldrene har innrømmet at de har gitt barna en ørefik og dratt dem i ørene.

– Det er enkelte ting vi må forstå i møte med andre kulturer. En ørefik eller litt ris på rumpa, som blir tatt i bruk i en familie som en oppdragermetode, er ikke så ille, så lenge barnet forstår hvorfor, sier Jon Hustad i fredagens episode av Underhuset.

– Viktig å ikke forskjellsbehandle

Rekordmange flyktninger kommer til Norge, og innvandrere er overrepresentert i barnevernssaker. Mange foreldre har mistet omsorgsretten fordi de har straffet barn gjennom oppdragende vold.

– Er det greit med en ørefik eller klaps på rumpa i oppdragelsen?, spør programleder Yama Wolasmal i ukens Underhuset.

– Nei, sier Sandrina Sandell, som leder Landsforeningen for barnevernsbarn.

– Vi må ikke å forskjellsbehandle barn ut i fra hvilken bakgrunn de har. Muhammed skal ikke tåle mer vold enn Siri, sånn fungerer det ikke, sier Sandell.

Vet barnevernet best?

Det er ikke bare i Romania det demonstreres mot norsk barnevern. Flere tusen foreldre har tatt til gatene de siste årene, i land over hele verden. De protesterer mot det de mener er et brutalt barnevern med for mye makt.

– Tar alle disse foreldrene feil, er det bare barnevernet som vet hva som er den beste oppdragelsen? spør Wolasmal landets øverste sjef for Barnevernet.

– Barnevernet vet mye om barns utvikling, og kan mye om foreldrerollen. Derfor er barnevernet så viktig i Norge, sier avdelingsdirektør i Bufdir, Hege Malterud.

– Dette er egentlig ikke et spørsmål om hva som er rett eller galt, men om hva vi vet er bra og viktig for barn, avslutter hun.

Se hele episoden av Underhuset her: