Statsråden ble lurt da han måtte google egen politikk i TV 2-intervju

Kunnskapsministeren kunne ikke reglene for asylungdommers rett til skole. Det gikk dessverre ikke så bra da han skulle lese om reglene på Google.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torbjørn Røe Isaksen trodde ikke unge asylsøkere hadde rett til videregående opplæring. Reglene sier det motsatte.

Håper på videregåendeopplæring

Bakgrunnen er en reportasje på TV 2 Nyhetene om den syriske familien Rashdan i Storsteinnes i Troms.

Les også: «Ikke visste vi at Kunnskapsdepartementet tyr til Google for å finne ut av egen politikk #2sitert

Tvillingene Hamza og Allabas på 7 år går på Storsteinnes barneskole. Ingen er i tvil om at de, i likhet med alle andre asylbarn i grunnskolealder, har rett til skolegang.

Men tvillingene Nama og Ibrahim på 17 og broren Mudar på 16 år har fått beskjed om at de ikke kommer inn på videregående skole før de har fått oppholdstillatelse.

– Jeg ønsker å komme igang med videregående, deretter ta universitetsutdannelse og bli ingeniør, sier Ibrahim Rashdan.

Ungdommene kom til Norge i august i fjor, og frykter at de skal gå glipp av flere år med skolegang fordi ventetiden på behandling av asylsøknaden i UDI er mellom ett og et halvt og to år.

– Jeg gikk på videregående skole i Damaskus, men skolen ble stengt på grunn av krigen. Jeg har allerede mistet to skoleår, sier 17-åringen.

Surr om regler

TV 2 kontaktet Kunnskapsdepartementet med spørsmål om ungdom mellom 15 og 18 år har rett på videregående opplæring før de har fått behandlet asylsøknaden. Departementet svarte med en e-post, der det eneste innholdet var en link til et notat Utdanningsdirektoratet hadde skrevet i 2011. Der stod det at asylsøkerne i den aktuelle gruppen ikke hadde rett på videregående.

Et par timer senere møtte vi kunnskapsministeren til et intervju om det samme, og spurte han om informasjonen vi hadde fått på mail var korrekt. Verken Røe Isaksen eller rådgiveren tror asylsøkerne har rett på videregående., men de er ikke helt sikre.

Kunnskapsministeren prøvde å ringe en av juristene i departementet sitt for å få svar, men det var var vanskelig fordi Telenor var nede. Siden han ikke vet svaret på spørsmålet, blir det avtalt et intervju noen timer senere isteden. Da har Røe Isaksen fasiten på plass:

- Hvis du kommer som asylsøker til Norge og er i videregående skolealder, så har du rett til videregående opplæring, sier han.

Det viser seg at notatet departementet sendte på mail tidligere på dagen var fra 2011 og at reglene ble endret i 2014. Og Røe Isaksen understreker at han forventer at fylker og kommuner kjenner regelverket.

- Når Stortinget vedtar noe, når regjeringen vedtar noe og i tillegg putter det inn i statsbudsjettet og sender penger med, så må vi forutsette at kommuner og fylkeskommuner følger med på det som er oppdatert regelverk, sier han.

Google-glipp

Røe Isaksen og hans rådgiver forklarer glippen med at gamle rundskriv, dukker opp på Google.

– Hvis du søker litt, så finner du gamle rundskriv, og der står det at du ikke har rett, for slik var det før. Det får kommunikasjonsavdelingen ta ansvaret for, sier kunnskapministeren.