Alt er mulig - om man har fagkunnskap og riktig utstyr. Men å sette i gang med å bytte frontrute på en nyere bil selv, er ikke noe Brooms bilekspert anbefaler. 
Alt er mulig - om man har fagkunnskap og riktig utstyr. Men å sette i gang med å bytte frontrute på en nyere bil selv, er ikke noe Brooms bilekspert anbefaler. 

Bytte rute selv? Det kan du nok fort angre på...

Det kan spare Marius for 8000 kroner – minst.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, jeg har fått lange sprekker i frontruta, og med kun ansvarsforsikring kan det bli dyrt å bytte til ny frontrute.

I tillegg har jeg rute med varmetråder fra før, så hvis jeg ha det også blir det fort 8000 kroner ++.

Er det en mulighet å få satt inn en brukt rute i stedet, og er dette eventuelt en jobb som en halvveis bilinteressert eier kan ordne selv med riktig utstyr Marius

Benny svarer:

Hei du! Skal man skifte frontrute på en nyere bil, så er det en del hensyn man må ta. Det er nemlig slik at frontruta er en del av "bæringen" i en bil. Den har en vesentlig jobb (sammen med resten av karosseriet så klart) for å stive av bilen. Samtidig må den kunne flekse litt, slik at den ikke sprekker når resten av bilen beveger seg.

Før var det en ganske enkel jobb om man var litt fingernem å skifte rute selv. En nylonsnor med en løkke inne i gummilista som festet ruta var det man trengte. Det har jeg gjort mange ganger. På en halvtime hadde man tatt ut den gamle, satt inn den nye og attpåtil rukket en kaffekopp...

Det har blitt vanskeligere

Alle nyere frontruter er limt. De må skjæres ut når det skal skiftes, og veldig ofte sprekker de og blir ødelagt i den prosessen. Derfor vil jeg tro at det er små sjanser for å få tak i en brukt.

Dessuten må du få tak i det spesielle limet som brukes på de ulike rutene og til de ulike bilmerkene. Samt den spesielle påføringspistolen, som også varmer opp limet, før påføring av dette. Samt en spesiell primer som også brukes på limflatene både på karosseriet og på selve glasset.

Det er også veldig viktig å få lagt limfugen riktig i kjegleform, slik at den fester godt nok, samtidig som ruta skal kunne flekse i vindusåpningen og at limfugen må være helt tett slik at man slipper lekkasjer inn i bilen.

Få heller et godt tilbud

Så med tanke på utstyret som kreves og nøyaktigheten rundt dette, så blir vel i grunnen svaret på spørsmålet ditt nei. De færreste har hverken tilgang til utstyret eller kunnskapen som kreves for å gjøre dette på en god måte hjemme. Da kan du fort gjøre noe du vil angre på i ettertid.

Hadde jeg vært deg så ville jeg heller tatt en runde, forklart situasjonen om at du ikke har forsikring som dekker dette, og bedt om å få et godt tilbud hos noen av de som driver med dette. Og det er jo ganske mange etter hvert.

Lykke til med bil og rute!

Disse bør du ikke bruke mer enn nødvendig

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: