NY SJEF: Som ny sjef for Høyesterett blir Toril Marie Øie Norges fjerde mektigste person. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
NY SJEF: Som ny sjef for Høyesterett blir Toril Marie Øie Norges fjerde mektigste person. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Hun er ny sjef for Høyesterett

Oslo (NTB): Toril Marie Øie (55) er utnevnt til ny justitiarius i Høyesterett og blir dermed den første kvinnen som leder Norges øverste domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øie, som har vært høyesterettsdommer siden 2004, ble utnevnt i statsråd fredag.

Hun overtar stillingen, regnet som landets fjerde mektigste, etter Tore Schei (69) som går av for aldersgrensen ved utgangen av februar.

Prosessen med å finne Scheis etterfølger har pågått siden oktober i fjor. Åtte personer søkte stillingen.

Utnevnelsesprosessen har blitt kritisert for å være lukket og for å bli gjennomført av ukjente instanser og etter ukjente regler. Det har også vært frykt for en politisert avgjørelse etter at det ble kjent at justisminister Anders Anundsen ønsket en redegjørelse av kandidatenes syn på Høyesteretts rettspolitiske rolle, og at han ville diskutere utnevnelsen med Stortingets presidentskap.

Øie har tidligere arbeidet i Justisdepartementets lovavdeling som avdelingsdirektør og leder av Enhet for strafferett og prosess.

(©NTB)