Farmen-Jon (32) overspiste og sultet seg om hverandre i mange år

Spiseforstyrrelser hos gutter er vanligere enn vi kanskje tror og hver femte tenåringsgutt er i risikogruppen.

Stylist og blogger, Jon Lundemoen, slet med spiseproblemer allerede tidlig i tenårene. Det startet med at han brukte mat som trøst og spiste mengder med mat.

– For veldig mange dreier det seg om utseende og kropp. Det kom senere for meg. I begynnelsen løste jeg problemer med mat. Hvis jeg hadde det vanskelig, overspiste jeg og jeg fant glede og trøst i maten. Etter hvert mistet jeg kontrollen, forteller Jon Lundemoen til God morgen Norge.

Du kan se intervjuet med stylisten og bloggeren, Jon Lundemoen, i videovinduet.

Lundermoen var i 2012 deltaker i TV 2-programmet Farmen.

Kastet opp

Før han ble 18 år gammel endret spiseproblemene seg. Da ble han mer opptatt av kropp og utseende og han kastet opp det han spiste.

– Jeg kvittet meg med det jeg fikk i meg. Jeg tenkte på det hver dag og alt fokuset lå på maten.

Det gikk i perioder, enten spiste han nesten ingenting eller så forspiste han seg.

BLOGGER: Jon Lundemoen skriver om spiseforstyrrelsen på bloggen sin. Faksimile: jonlundemoen.blogg.no.
BLOGGER: Jon Lundemoen skriver om spiseforstyrrelsen på bloggen sin. Faksimile: jonlundemoen.blogg.no.

– Det handlet om å ikke få i seg noe som helst, eller at det skulle være ekstremt sunt. Men startet jeg dagen med noe usunt, da var løpet kjørt. Da raste det helt ut. Da hadde jeg ingen begrensninger og kunne få i meg absolutt alt.

– At jeg fikk høre jeg var tynn ga meg «boost»

Lundemoen opplever at spiseforstyrrelser hos gutter er noe man snakker lite om og at det derfor er mye skam knyttet til det.

– Det var nok noen som så at jeg var syk og noen få nære venner var klar over det. I perioder var jeg veldig tynn, men så veide jeg litt for mye. Derfor kunne man liksom ikke se det på meg.

Da han var på det tynneste fikk han flest tilbakemeldinger på at noe måtte være galt. Det tok han som et kompliment.

– Det ga meg en «kjempeboost». Hvis folk sa til meg at «nå må du få i det mer mat, du begynner å se syk ut» da tenkte jeg inni meg «å tusen takk, det var hyggelig sagt".

Mye skam

Marianne Hatle er psykiater og behandler både jenter og gutter som har spiseforstyrrelser. Hun opplever at det er spesielt vanskelig for gutter og menn å snakke om sykdommen.

– Det blir sett på som en «jentesykdom». Ofte er det mye som skal til før gutter og menn klarer å snakke ut om det, forteller Marianne Hatle, leder av Spiseforstyrrelsesklinikken.

Hun forteller at tall tyder på at ca ti prosent av de som sliter med spiseforstyrrelser er gutter og menn.

– Noen studier tyder på at det er flere, og det vi vet er at det er store mørketall fordi mange ikke tør å snakke om det.

En norsk studie viser at én av fem tenåringsgutter er i risikosonen for å få en spiseforstyrrelse.

– Frisk i dag

Lundemoen slet med spiseforstyrrelsene i en periode på rundt 10 år.

– Jeg er frisk i dag, men allikevel er det noe som vil henge ved meg hele livet tror jeg. Jeg får de samme tankene fortsatt, men det preger ikke hverdagen min på samme måte som før, sier han.