FIRE ELLER SEKS MÅNEDER?

Ammestriden tar ikke slutt

Siden 2011 har en ekspertgruppe forsøkt å bli enige om hvor lenge et barn bør fullammes. Fem år senere er de fortsatt ikke enige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amming har blitt et hett tema etter at TV 2 sist søndag fortalte om ny forskning som peker på at mødre bør introdusere barna for annen mat allerede fra de er fire måneder.

En studie fra Haukeland universitetssjukehus på spedbarn med en fødselsvekt mellom 2000 og 3000 gram konkluderte med at fullamming i seks måneder kan føre til at barna mister viktige vitaminer, og at det kan føre til en redusert motorisk utvikling.

Fra seks til fire måneder?

Forskerne mente at det nasjonale ammerådet som i dag anbefaler fullamming i seks måneder bør endres til at annen mat introduseres ved siden av ammingen fra fire måneder for alle norske barn.

Forskningen og reportasjen på TV 2 ble i etterkant gjenstand for stor oppmerksomhet. Helsedirektoratet skrev på sin hjemmside at det er "trygt og bra å fullamme i 6 måneder" og at "reportasjen har skapt unødige bekymringer hos småbarnsforeldre".

– Det er full enighet. Når vi utarbeider slike retningslinjer bruker vi en rekke eksperter på sine fagfelt innen spedbarnsernæring. Og det er full enighet om at det er trygt å fullamme fram til seks måneder, sa divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektortatet på God Morgen Norge tidligere denne uken.

Retningslinjene ikke klare

TV 2 har vært i kontakt med flere av ekspertene som sitter i den 13 personer store gruppen som i 2011 startet arbeidet med å lage nye retningslinjer for spedbarnsernæring.

Nå, snart fem år senere, er retningslinjene fortsatt ikke ferdige.

– Det er gjort mye forskning på når fast føde skal introduseres og hvor lenge det er best å fullamme. Den forskningen peker i ulik retning og da er det krevende å komme med et enkelt svar. Det sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Oslo Universitetssykehus.

Hun ønsker ikke å gå i detalj på hva som er spesielt vanskelig å bli enige om, men TV 2 vet fra flere kilder i gruppen at det både har vært og fremdeles er meningsforskjeller på sentrale punkt innad i gruppa.

– Hva tenker du om at de ikke har blitt enige etter fem års arbeid?

– Når man utarbeider nye retningslinjer så går man gjennom all tilgjengelig dokumentasjon på området. Det er mye vitenskapelige studier så dette tar naturligvis ganske lang tid, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til TV 2.

Mener ammerådet bør endres

Professor Trond Markestad er en av landets mest anerkjente barneleger. Han mener nyere forskning tilsier at fullammingen bør opphøre etter fire måneder.

– Jeg mener det bør bli en norm at man begynner med tilleggsnæring fra rundt fire måneder, men at man ammer hele første leverår, sier han til TV 2.

Han mener at fire måneders alder er et gunstig tidspunkt for barn å venne seg til nye smaker, samt at det kan beskytte mot allergi.

– Vi er mange som har stilt spørsmål ved den ensidige fokuseringen på langvarig fullamming, og spesielt de siste par årene har det kommet ny forskning til tyder på at det ikke nødvendigvis er til barnets best og faktisk kan ha visse ulemper, sier han.

Trenger jerntilskudd

Markestad har selv vært med på forskningstudien på Haukeland som TV 2 fortalte om sist søndag, og mener funnene er så viktige at de ikke må feies under teppet.

– Hva funnene betyr på sikt vet vi ikke, men vi må være ærlige å få frem alt som kan belyse effekten av et ernæringsregime som er offentlig anbefalt, sier Markestad.

Han mener forskningen er i tråd med annen internasjonal forskning som viser at det ikke er så opplagt at morsmelk dekker alle behov i vårt samfunn.

– For eksempel anbefaler den amerikanske barnelegeforeningen nå jerntilskudd fra fire måneder for de som fullammer fordi de ser at barna får for lavt jernnivå, sier Trond Markestad.