GODE SØSKEN: Cecilie Brügger Håvåg og Christian Håvåg er gode søsken som stiller opp for hverandre når livet er tøft. Foto: Liv Standal, Firdaposten
GODE SØSKEN: Cecilie Brügger Håvåg og Christian Håvåg er gode søsken som stiller opp for hverandre når livet er tøft. Foto: Liv Standal, Firdaposten

storesøsters ærlige innlegg om mobbingen av lillebroren:

«Christian har så å si vært uten venner så lenge jeg kan huske»

I et innlegg på Facebook tar Cecilie (20) lillebroren Christian (18) i forsvar, og ber folk bli kjent med andre mennesker før de dømmer dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et søskenpar fra Florø har fått mye oppmerksomhet de siste dagene, etter Cecilie Brügger Håvåg (20) delte en tekst på Facebook.

I innlegget står hun opp for lillebroren sin Christian (18), som er et offer for utestenging og stille mobbing.

Saken ble først omtalt av Firdaposten.

På Facebook forteller Cecilie om sin fantastiske 18 år gamle lillebror, som hele livet har forsøkt å sosialisere seg og få venner, men uten å lykkes helt.

– Christian har så å si vært uten venner så lenge jeg kan huske. På barneskolen hadde han noen venner, men etter han begynte på ungdomsskolen har han ikke hatt særlig mange venner. Ikke venner som varer i alle fall. Han har blitt utestengt fra hver og en klasse han har gått i, skriver Cecilie.

Sårende og vondt

Hun forteller at hun selv har tatt kontakt med klassekameratene til Christian og bedt de om å inkludere han, om så bare innenfor klasserommets fire vegger. Men lovordene «ja, det skal vi gjøre», blir med hva de er, ifølge henne – bare ord.

– Jeg synes det er fælt, sårende og rett og slett jævlig. Det er vondt å se Christian sitte alene på rommet sitt hver dag, fordi ingen har gitt ham sjansen til å bli venner med dem, sier hun til TV 2.

Cecilie sier hun har sett Christian bli mobbet, hun har hørt folk snakke dritt om han uten grunn. Mange ganger har lillebroren vært så fortvilet at han gråter. Gjerne flere dager i strekk. Nå har hun fått nok. Hun måtte si i fra. Hun måtte tale lillebror sin rett.

– Christian har hatt det tøft. Han fortjener også å ha venner.

Utestengt og ensom

Christian fikk fire venner gjennom Ten Sing i konfirmasjonstiden. Men fire ble til tre, etter en tragisk trafikkulykke for noen år siden. Det gikk hardt innover han.

– Det ble bare tøffere og tøffere, og de tre andre vennene mine bodde andre steder i Sogn og Fjordane og Hordaland, sier han til TV 2.

Etter tøffe og ensomme år i barndommen og på ungdomsskolen, håpet Christian på at det ville bli bedre når han begynte på videregående skole og folk var mer modne, men tvert i mot. Han gikk alene rundt i skolegården og satt ensom i kantinen. Og når han var russ i fjor ble han ikke invitert med på noe.

– Folk hilser, men de er ikke interessert i noe utover det. Ingen har lyst å snakke med meg. Jeg har vært veldig, veldig deprimert.

Finner trøst i nettvenner

Flere år med utestenging førte til at Christian ble vant til det. Det var bare sånn det var, ifølge ham: Han tok initiativ, men ingen ville ha kontakt. Etter skoletid gikk han enten bare å la seg, spilte dataspill eller satt å kjedet seg på rommet sitt.

– Det skal ikke være på den måten. Ikke for meg. Ikke for noen.

Han kan rett og slett ikke forstå hvorfor ingen vil snakke med han eller være sammen med han.

– Jeg er bare en vanlig, snill gutt som vil alle vel. Jeg tror også folk vil oppdage at jeg er morsom og underholdende dersom de blir kjent med meg.

I flere år har han funnet trøst og vennskap i venner han har fått via Internett. Han forklarer det som den eneste og siste utveien for å være sosial.

– Det er mye lettere å bli kjent mennesker på nettet. Og de jeg har fått, de lyser opp dagen min. Men det er viktig å også ha venner i virkeligheten. Venner man kan stole på, og venner man kan være med.

Oppfordrer til kontakt

Nå håper søskenparet at deres historie kan vise andre som er i samme situasjon at de ikke er alene. Christian oppfordrer alle som opplever å bli utestengt til å være sterke.

– Ikke gi opp. Ikke deg, og ikke livet ditt. Trenger du noen å snakke med som er i samme situasjon, kontakt meg, sier Christian.

Og til alle andre:

– Ikke steng folk utenfor. Gå bort til andre, bli kjent med klassekamerater og kollegaer. Si hei, og spør hvordan det går.

Ditta her e min fantastiske lillebror, Christian. Han e no 18 år. Han e den type kar som ikkje vil nokken vondt, prøva s...

Posted by Cecilie Brügger Håvåg on 14. februar 2016