FÅR SKYLDA: Nettdating-tjenester, som for eksempel Tinder, får skylden for at stadig flere kvinner utsettes for overgrep. (Foto: Scanpix)
FÅR SKYLDA: Nettdating-tjenester, som for eksempel Tinder, får skylden for at stadig flere kvinner utsettes for overgrep. (Foto: Scanpix) Foto: Jonathan Brady

Her er ekspertenes råd for å unngå overgrep på nett

Stadig flere kvinner utsettes for seksuelle overgrep etter å ha truffet menn på nettbaserte datingsider. Ved å ta noen forholdsregler, reduseres sjansen for å bli en del av den dystre statistikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettdating-tjenester får skylden for at stadig flere kvinner utsettes for overgrep.

– En av tre voldtekter i Østfold i år har skjedd i forbindelse med Tinder-dating. Jeg synes det er forferdelig at det har blitt sånn, sier Ann Helen Lomsdalen, leder for overgrepsmottaket i Østfold til TV 2.

Fredag gikk lederen for vold- og sedlighetsavsnittet i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid, ut i VG og bekreftet at de merker en trend.

– Vi begynte å se en betydelig økning i fjor i den kategorien som blant annet inkluderer voldtekter etter at første kontakt har vært på Tinder og andre datingsider, sier Lid.

To typer overgrep

I fjor utgjorde nettrelaterte overgrep 40 prosent av alle anmeldte overgrep i Oslo.

Økningen skyldes både fysiske voldtekter, men også indirekte seksuelle overgrep.

– Vi vet om tilfeller der kvinner sender et nakenbilde av seg selv, og så blir det ene bildet brukt til å presse personen til å sende flere bilder. Det er svært krenkende for den som blir presset, sier Lisa Arntzen, pressekontakt i Dixi Ressurssenter.

Barn er utsatt

Kripos bekrefter overfor TV 2 at de ser en økning når det gjelder nettovergrep og saker der kvinner tvinges til å utføre seksuelle handlinger over nett. Nøyaktig hvor mange saker som omhandler direkte og hvor mange som omhandler indirekte voldtekter blir kjent i en ny Kripos-rapport som ventes i mars.

– I våre rapporter har vi delt inn i hovedkategoriene festvoldtekt, overfallsvoldtekt, sårbarhetsvoldtekter og relasjonsvoldtektene. Men vi ser at samfunnet endrer seg og hvordan man omgås endrer seg. Voldtekter etter nettkontakt er noe vi ser det har kommet flere av og vi vil derfor se mer på denne problematikken i rapportene fremover, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen.

Hun opplyser at personer i alle aldre er utsatt, men at barn og unge er særlig sårbare.

Her er rådene

Ekspertene mener man kan gjøre flere ting for å unngå å bli utsatt for seksuelle overgrep over Internett.

  • Møt daten din på et offentlig sted. Sørg for at noen vet hvor du er og hvem du møter. For den andre parten, er det viktig å respektere et nei, råder Dixi Ressurssenter.

  • Ha mye kontakt før første date, møt hverandre på et offentlig sted og vær svært kritisk til den du snakker med over nett. Man vet aldri hvem som sitter på den andre siden. Hvis noe ubehagelig eller uønsket skjer over nettet, så bør man ta en skjermdump og varsle politiet, råder Kripos.
  • Jentene må ikke være naive, for du vet aldri hvem du snakker med. Mange føler skyld og skam etter å ha blitt utsatt for et overgrep, men det er svært viktig å søke hjelp. Vi dømmer ingen, sier Ann Helen Lomsdalen ved overgrepsmottaket i Østfold.