STØTTE: Edward Snowden og Facebook er blant de som støtter Apple og deres direktør Tim Cook. Foto: NTB Scanpix
STØTTE: Edward Snowden og Facebook er blant de som støtter Apple og deres direktør Tim Cook. Foto: NTB Scanpix

Facebook, Twitter, Snowden og Google støtter Apple mot FBI

FBI har på sin side støtte fra selveste Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FBI har satt sinnene i kok etter at de la frem krav til Apple.

Aggressiv kamp

Byrået krever at Apple lager en såkalt bakdør til iPhone, slik at etterforskere kan få tilgang til hemmelig informasjon på en iPhone 5C.

Apples direktør, Tim Cook har nektet å bistå FBI og får nå bred støtte fra andre teknologigiganter.

Facebook har uttalt at de står sammen med Apple, og at de aggressivt vil kjempe mot et svakere sikkerhetssystem, skriver The Guardian.

– Vi fordømmer terrorisme og dens ofre. Men vi vil likevel kjempe aggressivt mot at selskaper skal gjøre sikkerhetssystemene svakere. Disse kravene vil skape en skremmende presedens og hindre selskapenes sikkerhetsarbeid, har Facebook sagt i en uttalelse.

Sjef for Twitter, Jack Dorsey skrev på sin Twitter-profil at også de støtter Apple.

– Vi står sammen med Tim Cook og Apple, og takker ham for hans lederskap, skriver Dorsey.

Ifølge nyhetsbyrået AFP støtter også Google, WhatsApp, Mozilla og Microsoft Apple svaret fra Apple.

– Å tvinge selskaper til å hacke vil gå utover brukerens personvern, og vil kunne skape en problematisk presedens. Vi vet at etterretningstjenesten strever med å beskytte allmennheten mot kriminalitet og terror. Men vi lager sikre produkter og bidrar med informasjon på lovlig vis. Men det er noe helt annet å kreve selskaper til å hacke kunders data, skriver direktør i Google, Sundar Pichai på Twitter.

Apple nekter

Varsler Edward Snowden er krystallklar.

ENIG MED FBI: Presidentkandidat for Republikanerne, Donald Trump, mener Apple må gi etter for FBI sitt krav. AFP / TIMOTHY A. CLARY
ENIG MED FBI: Presidentkandidat for Republikanerne, Donald Trump, mener Apple må gi etter for FBI sitt krav. AFP / TIMOTHY A. CLARY Foto: Timothy A. Clary

– FBI skaper en verden hvor innbyggere må stole på at det er Apple som sikrer deres rettigheter, fremfor det motsatte. Dett er den viktigste teknologi-saken dette tiåret, skriver Snowden på Twitter.

FBI har gått via retten for å kreve hjelp fra Apple. I en uttalelse har Apple skrevet at FBI krever at Apple skal bygge en ny programvare som gjør at etterforskere kan hacke seg inn på telefonen til mannen som sto bak terrorangrepet i San Bernardino i desember.

Apple har nektet og mener det vil skade kunder og at et slik program vil få alvorlige konsekvenser for alles personvern.

Det er telefonen til San Bernardino-gjerningsmann Syed Farook FBI ønsker tilgang til. I desember drepte han og kona 14 mennesker i California. Telefonen hans ble funnet i etterkant av terrorangrepet, men FBI har ikke klart å få tilgang til informasjonen.

Trump: – Hvem tror Apple de er?

Kampen har også nådd presidentkampanjen i USA.

Donald Trump, presidentkandidat for Republikanerne, står side om side med FBI.

– Jeg er 100 prosent enig med domstolen. Og i dette tilfelle betyr det at telefonen må åpnes. Å tro at Apple skal hindre oss i å komme inn i deres telefoner – hvem tror de at de er? Nei, vi må åpne den, har Trump uttalt.

Hillary Clinton, kandidat for Demokratene sier hun ønsker å finne et kompromiss.

– Dette er et av de vanskeligste dilemmaene vi står overfor. Jeg håper myndighetene og de store teknologiske selskapene sammen kan finne en vei videre. Jeg ser begge sider av saken, og oppfordrer myndighetene og selskapene til å samarbeide for å forsøke å finne en løsning på veldig aktuelle problemer, sa Clinton under en debatt i Las Vegas.