Vi tvillingmødre vet at tvillinger er knyttet sammen på et nivå vi ikke kan forstå

– Jeg må puste så dypt et magedrag lar seg gjøre for ikke å bli en usaklig hissigpropp, skriver Stine Skoli om den nye tolkningen av abortloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kom nyheten om at den norske abortloven åpner for at foreldre som er gravide med friske tvillinger eller flere, velge å abortere ett av fostrene. Såkalt fosterreduksjon. Det har fått tvillingmor Stine Skoli til å tenne på pluggene.

Abortloven åpner opp for at man kan abortere bort en frisk tvilling...

Jeg må puste så dypt et magedrag lar seg gjøre for ikke å bli en usakelig hissigpropp når jeg nå skal fortsette å skrive.

Jeg er en tvillingmamma, som ble gravid for første gang bare 21 år gammel. Ultralydundersøkelsen ga sjokket. To barn, ett svangerskap. Vi skulle bli unge foreldre, vi skulle gå til noe vi ikke kunne noe om, vi skulle lære foreldrerollen med dobbet opp.

Det første sjokket føltes smertefullt, i brøkdelen av sekunder gikk jeg fra å være fyllt med spente forventninger, til å rase sammen i ti tusen biter. Alle mine forestillinger om meg selv som mamma, på trilletur, ved stellesituasjoner og kosestunder forsvant foran øynene mine. Jeg var blind, fordi jeg ikke kunne forstille meg hva jeg hadde i vente. Hadde vi i det hele tatt råd?

Hva hvis loven om å abortere bort en av tvillingene hadde vært gjeldende i mange år, hva om den hadde vært like normal som respekten vi har for kvinner som tar abort når det ikke passer å få barn. Tenk hvis jeg kunne velge bort en av to? Hadde jeg gjort det?

De neste ukene etter ultralydundersøkelsen gjorde ikke svangerskapet mye lettere. Daglig fikk jeg høre at det var synd på meg, og de som syntes synd i meg, la gjerne til - phu, jeg er glad det ikke er meg..

Jeg fikk beskjed om å nyte hvert minutt som gravid, sove mye og ta lange dusjer hver dag. Når barna var født ville det være slutt på å nyte tid, søvn og følelsen av å være ren, sa de - De var ikke en gang tvillingmødre.

I dag tre år senere kan jeg fortelle alle på min vei hvordan det egentlig er å få tvillinger. For å være tvilling kan ikke forstås, å være tvilling må oppleves.

Det å være tvillingmamma er kanskje ikke så ulikt et liv som tobarnsmamma, men vi tvillingmødre vet at våre tvillinger er knyttet sammen på et nivå selv ikke vi kan forstå.

En tvilling er født med den største trygghet ved sin side, en sjelevenn, en støttespiller og en konkurrent. De er to ulike unike individer som er født med den største gaven et barn kan få - en hånd å holde i.

Å være mamma er uvurdelig, uansett om det er for ett barn eller ti. Er du klar for å bli mamma, så velger du aldri bort ett av barna!

Livet som tvillingmamma er verdt hver svettedråpe, for det er ti ganger så mye latter og glede.

Innlegget er skrevet og publisert i samarbeid med TV 2 og Skolis blogg om livet som tvillingmor.