EVAKUERES: Samtlige beboere i denne bygningen haste-evakueres torsdag ettermiddag. Foto: Christopher Engås/Svalbardposten
EVAKUERES: Samtlige beboere i denne bygningen haste-evakueres torsdag ettermiddag. Foto: Christopher Engås/Svalbardposten

Beboere evakueres på Svalbard – fare for bygningskollaps

De nær 40 beboerne i det gamle sykehuset i Longyearbyen evakueres torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Longyearbyen lokalstyre har gitt beboerne to timer på å forlate leilighetene sine, melder Svalbardposten torsdag ettermiddag.

Alle må forlate bygningen for godt innen klokken 18 torsdag kveld.

– Det er snakk om mellom 30 og 40 mennesker som bor her, inkludert barnefamilier. Det korrekte antallet er usikkert, det virker ikke som lokalstyret heller vet det. Akkurat nå er det litt kaotisk her. Folk prøver å få med seg så mye som mulig av eiendelene sine, sier Christopher Engås, journalist i Svalbardposten til TV 2.

En rapport fra Multiconsult konkluderer med at det gamle sykehuset er et usikkert bygg å bo i.

– Noen er fortvilte og ser på dette som slutten av sitt opphold på Svalbard. Det er få ledige husstander her, spesielt etter raset tidligere i vinter da mange ble husløse. Sameiet frykter at bygget kan kollapse når tid som helst, sier Engås.

«Det er risiko for at ugunstige værforhold kan forårsake kollaps», heter det i rapporten fra Multiconsult.

– Det er ikke forsvarlig å bo i bygningen lenger. En del av vårt ansvar er å sørge for at befolkningen er trygg. Det som framkommer i rapporten fra Multiconsult, er alvorlig. Derfor må vi foreta oss noe, sier lokalstyreleder Arild Olsen til avisen.

Det er 16 leiligheter i bygningen, og lokalstyret jobber med å finne ut hvor mange personer som bor der.

– Vi håndterer dette på samme måte som skredet 19. desember. Vi prøver å skaffe midlertidige boliger til de berørte, sier Olsen.

Siden i høst har tilstanden til bygget forverret seg betraktelig.

Det er oppstått store sprekker i ytterveggene på alle sider av bygningen utvendig. Også innvendig har det oppstått sprekker i vegger og gulv i alle etasjer.

Beboerne hører daglig lyder fra veggene som de tror kommer av at bygget rører på seg, og de ser forandringer i sprekkdannelsene fra dag til dag, skriver Svalbardposten.

– Jeg er blitt redd for å bo her. Og til våren vil jeg i alle fall ikke oppholde meg i bygget, sier beboer Sam Ziaei til avisen. (TV 2/NTB)