I RETTEN: Tirsdag startet rettssaken mot Lonnie David Franklin Jr. i Los Angeles. Foto: REUTERS/AL Seib/Pool
I RETTEN: Tirsdag startet rettssaken mot Lonnie David Franklin Jr. i Los Angeles. Foto: REUTERS/AL Seib/Pool Foto: Pool

Nå skal myndighetene bevise at Lonnie (63) er den grusomme seriemorderen «Grim Sleeper»

Denne uken startet saken mot 63-åringen i USA som er tiltalt for 10 drap. Politiet frykter at han kan ha drept langt, langt flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet saken mot Franklin, som er tiltalt for å være seriemorderen «Grim Sleeper». Iført en blå skjorte og lesebriller, erklærte 63-åringen seg ikke skyldig etter tiltalen.

Drapene skal ha skjedd i perioden mellom 1985 og 1988 før seriemorderen tok et opphold frem til 2002. Derav navnet «Grim Sleeper». Det siste drapet Franklin er siktet for, skjedde i 2007.

Det spekuleres i om årsaken til at drapsmannen stoppet, var hans niende offer, en prostituert kvinne, slapp unna gjerningsmannen med livet i behold. Hun ble lokket inn i en bil, skutt i brystet og voldtatt, men overbeviste morderen til å slippe henne ut.

Da politiet analyserte kulen som satt i henne, konstaterte de at det var det samme våpenet som sto bak åtte tidligere drap. Til tross for at hun kunne gi en detaljert beskrivelse av gjerningsmannen og bilen hans allerede da, i 1988, ble ingen tatt.

Dumpet som søppel

– Ofrene var sårbare og spesielt sårbare for Franklin, en mann som kjente gatene og bakgatene i Sør-Los Angeles som sin egen bukselomme. Han jaktet på kvinner som var svake, mange av dem prostituerte, og nesten samtlige narkomane. Han lurte dem inn i bilen sin med løfte om narkotika, og når han var ferdig med dem, ble de dumpet som søppel, sa statsadvokat Beth Silverman under sin åpningsreplikk til retten.

Forsvaret avslo å komme med en åpningsreplikk, men advokat Seymor Amster har lovet å stille spørsmålstegn ved våpenbevisene og saksbehandlingen, i et intervju med en lokal TV-stasjon.

LAPD gikk ut med bilder av disse 180 personene etter ransakingen av Franklins hjem. Foto: AP.
LAPD gikk ut med bilder av disse 180 personene etter ransakingen av Franklins hjem. Foto: AP. Foto: Ho

Epidemi

På åttitallet var sør-Los Angeles et sted preget av vold, kriminalitet og en enorm crack-kokainepidemi.

I de fattige og nedkjørte områdene, der tusenvis av narkomane måtte ty til prostitusjon og kriminalitet for å finansiere sitt misbruk, herjet det flere seriemordere.

Pizzakokken Chester Turner (49) ble dømt til døden for andre gang i 2014 for 15 drap i området fra 1987 til 1998.

I 2007 ble Ivan J. Hill (53) dømt for seks drap på kvinner, også i samme område.

I 2010 ble Franklin pågrepet etter en tre år lang klappjakt fra Los Angeles Police Department. Da Janica Peters ble funnet drept i en søppeldunk i 2007, sikret politiet seg gode DNA-spor.

Matrester

De fant ingen treff i strafferegisteret, men bestemte seg for å teste en ny metode året etter, som så etter familiære likheter i DNA-prøven. Da kom det tilbake en match. Christopher Franklin satt fengslet for våpenbesittelse, og politiet kom på sporet av hans far, Lonnie.

I 2010 ble han pågrepet etter at en politimann kledde seg ut som ryddegutt på en pizzarestaurant Franklin spiste på. Politimannen sikret seg matrestene og dermed DNAet til 63-åringen.

Da de gjennomsøkte huset hans fant de 10 våpen, blant annet ett som matchet kulen som ble funnet i Janica Peters' ryggrad. Våpenet ble også knyttet til de resten av drapene.

HUSET: I dette huset fant politiet over 1000 bilder av kvinner, samt det de mener er seriemorderens drapsvåpen. FOTO: AP Photo/Adam Lau, File
HUSET: I dette huset fant politiet over 1000 bilder av kvinner, samt det de mener er seriemorderens drapsvåpen. FOTO: AP Photo/Adam Lau, File Foto: Adam Lau

Bildearkiv

I huset hans fant politiet et svært spesielt bildearkiv som inneholdt fotografier av over 1000 bilder og flere hundre timer med video. Flere av bildene viste tilsynelatende sovende kvinner. Et halvt år etter han ble pågrepet gikk LAPD ut med 180 bilder, der de ba publikum om hjelp til å identifisere. Ett av bildene viste Peters, som frem til da var uidentifisert.

TØFF DAG: Porter Alexander mistet sin datter Alicia Alexander i 1988 til seriemorderen.  i AP Photo/Nick Ut)
TØFF DAG: Porter Alexander mistet sin datter Alicia Alexander i 1988 til seriemorderen.  i AP Photo/Nick Ut) Foto: Nick Ut

Først nå, etter snart seks år, starter rettssaken. Politiet mener de kan knytte ham til seks andre drap også, men tok en beslutning om å kun tiltale ham for ti foreløpig, så rettssaken endelig kunne begynne.

Flere drap

Etterforskningen pågår ennå, og politiet går igjennom hundrevis av uløste drap. Frykten er at samme gjerningsmann kan stå bak flere drap. Mange flere drap.

Under aktors åpningsinnlegg ble det vist bilder av ofrene og åstedene. Det ble sterk kost for flere av de mange pårørende som var møtt opp i retten. Flere ganger hørtes gråt fra tilhørerbenken.

Porter Alexander mistet sin datter Alicia til drapsmannen: – Å sitte her å se all den smerten de unge jentene opplevde. Jeg har ikke ord.

Rettssaken er ventet å vare i flere måneder og flere hundre vitner er innkalt. Blir Franklin funnet skyldig, risikerer han dødsstraff.

Kilder: Los Angeles Times, LA Weekly, ABC News, Daily Mail, The Guardian.