INTEGRERING OG ASSIMILERING: Scenekunstner og blogger Sven Henriksen henter frem egen familiehistorie, når han henvender seg til Sylvi Listhaug og partifellens bruk av ordet assimilering. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
INTEGRERING OG ASSIMILERING: Scenekunstner og blogger Sven Henriksen henter frem egen familiehistorie, når han henvender seg til Sylvi Listhaug og partifellens bruk av ordet assimilering. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Kjære Sylvi

Her om dagen brukte den nyslåtte lederen for Frp-Oslo, Aina Stenersen et ekkelt ord, assimilere, sa hun, og jeg kjente blodet fryse i årene, skriver kunstneren Sven Henriksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære Sylvi, du er satt til å integrere mennsker, ikke til å utslette den kulturen og de tradisjonene de bærer med seg i sjel, kropp og hjerte.

Hva skjer med partiet ditt Sylvi? Dette partiet som tror så sterkt på individets muligheter og valgfrihet? Vet du hva å bli assimilert betyr? Det betyr å ikke kunne være bærer av egen kultur om du vil bli borger av et fellesskap. Riktignok sier du at folk som kommer hit skal få kunne leve sine liv som de vil bare de forholder seg til norsk lov og «våre verdier». Ok, den første er grei, men «våre verdier», hva mener du? Har vi felles verdier her i Norge, et sett med verdier som vi er blitt demokratisk enige om? Nei, det har vi ikke.

Dine verdier er helt forskjellige fra mine. Som personer er vi også svært ulike.

Du er en gift heterofil kvinne, kristen, du er mor og politiker. Jeg er en samboene homoseksuell mann, skuespiller, dramatiker og ateist. Jeg forholder meg til norsk lov selv om loven ikke alltid har stått på min side eller forsvart min rett til å elske den jeg vil, men når det kommer til verdier skilles våre veier. Jeg tror at det går an å være forkjellig, men tross store forkjeller kan vi leve godt sammen. Du mener at det finnes verdier vi alle er enige om, jeg mener at slik er det ikke.

Ta det kristne bibelbeltet på Sør og Vestlandet, har menneskene der de samme verdier som folk i Finnmark? Og er alle de kristne i bibelbeltet fundamentalister? Selvfølgelig er de ikke det, på samme måte som ikke alle i Finnmark er samer eller joikene fyllefanter selv om jeg ofte har inntrykk av at noen tror det. Jeg tror ikke vi kan enes om noe som kan kalles «våre felles verdier» – alle mennesker har en verdimålestokk i seg, og vi er alle kompliserte og sammensatte individer og bærere av en unik historie alle som en.

Her er en liten flik av min historie, og det er her det stygge A-ordet kommer inn i bildet.

Min oldermor Biret gikk med en kjepp når hun kom opp fra sjøen med fisk. Sjøsame var hun, og de bodde i jordgammer et sted på kysten i Troms. På tidlig 20-tall flyttet mine folk inn i hus. Det brant ned, og nytt ble bygget. I 1926 ble min far Johannes født. Da hadde min slekt med et pennestrøk blitt slettet som samer i alle offentlige papirer. Slikt måtte man finne seg i om man skulle få eie egen jord. Ja, det er grusomt, men sant. Min far ble kalt for «fjellfinnpakket» da han var liten, og skammen forfulgte ham hele livet. På dødsleiet sa han: «Om det er så viktig for dere, så er vi samer.» Jeg fikk vite at jeg var same da jeg var nesten 35 år. Slik virker assimilering Sylvi. Tenk om du plutselig fikk vite at hele din store slekt egentlig kommer fra Ukraina? Hvordan ville det føles?

Assimilere? Noen papirer, en penn, vips, et folk forsvinner. Er vi der?

Vel, fremdeles, den dag i dag blir nære familiemedlemmer av meg rasende om noen påstår at vi er samer. Den sitter i denne skammen, og selv om jeg har tatt min samiske identitet tilbake forhindrer det ikke at jeg har blitt spyttet på når jeg går med samekofte. Men ok, jeg greier meg, jeg er voksen, slapp av Sylvi, jeg er ikke ute etter deg. Du kommer også til å greie deg. Du har støttegruppe på Facebook, og tusentalls av fans som mener du er i ferd med å redde fedrelandet fra undergangen. Ja, det er til og med noen som mener du bør bli vår neste statsminister fordi du vil stenge grensene og være hardeste jenta i klassen. Jeg ønsker deg lykke til med det.

Men Sylvi, ikke gjør samme feil som politikere før deg har gjort. La de som kommer hit få være som de er så lenge de oppfører seg. Ikke sett mennesker som ikke har gjort noe galt i fengsel. Og ikke send små barn tilbake til krig og usikkerhet. Og si til din venn Aina at vi ikke driver med assimilering her til lands, for da vil vi ligne på de landene folk flykter fra. Og en liten ting til slutt. Hadde ikke dine formødre trosset sine ektemenn og loven ville ikke du vært minister i dag, det ville faktisk være helt utenkelig. Men det vet du, sorry for at jeg nevner det.

Ha en fin dag.

Med vennlig hilsen

Sven Henriksen.