FORTELLE: Gabrielle Bjarnøy forteller sin historie for at andre som har vært utsatt for overgrep skal vite hvor viktig det er å anmelde raskt. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
FORTELLE: Gabrielle Bjarnøy forteller sin historie for at andre som har vært utsatt for overgrep skal vite hvor viktig det er å anmelde raskt. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Gabrielle (25) har vært inn og ut av psykiatrien i 7 år:

– Jeg ventet tre år med å fortelle om voldtekten

AURSKOG (TV 2): Gabrielle Bjarnøy ventet fem år med å politianmelde voldtekten. Hun oppfordrer alle som blir utsatt for overgrep til å anmelde så raskt som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et rekkehus i Aurskog bor 25 år gamle Gabrielle Bjarnøy sammen med kjæresten.

Dagene tilbringer hun hjemme sammen med hunden Zizou.

Venninnene og kjæresten er ferdig utdannet og i jobb. Selv har hun ikke fullført videregående.

På ungdomsskolen hadde hun et karaktersnitt godt over 5, og ting gikk bra. Hun hadde ingen psykiske problemer.

Så skjedde det noe som forandret alt.

– Jeg var 15 år da jeg ble utsatt for et seksuelt overgrep fra en jevnaldrende gutt, sier Gabrielle til TV 2.

Det gikk tre år før hun fortalte noen om overgrepet. Da hadde problemene begynt å hope seg opp.

– Karakterene mine på skolen falt, jeg slet veldig psykisk. Selv etter det tok det flere år før jeg anmeldte overgrepet, sier hun.

Sosial og helsedirektoratet viser til tall som sier at rundt 10 prosent av norske kvinner og 8 prosent av norske menn har vært utsatt for et seksuelt overgrep.

9 av 10 som opplever et overgrep anmelder dette, og det er kun i en prosent av de anmeldte sakene at det ender med en fellende dom.

– Voldtekter bør anmeldes så fort som mulig

Gabrielle forteller sin historie for å kunne oppfordre andre som har opplevd noe liknende til å anmelde - og det så raskt som mulig.

– Hadde jeg opplevd noe liknende igjen ville jeg politianmeldt det med en gang, sier hun.

Henlagt

For Bjarnøys anmeldelse gikk det som det går med 80 prosent av voldtektsanmeldelsene - de henlegges.

– Det ble henlagt på bevisets stilling. Det hadde gått lang tid, og gjerningsmannen nektet for at det hadde skjedd, sier hun.

Gabrielle kan forstå at saken ble henlagt av politiet, men søkte deretter erstatning. I to instanser fikk hun avslag på erstatningskravet, med den begrunnelsen at Kontoret for Voldsoffererstatning så på det som lite sannsynliggjort at overgrepet hadde funnet sted.

– Det var et slag i trynet, det var tøft. Jeg føler avslaget er dårlig begrunnet, og føler at jeg er blitt litt dårlig behandlet. Det ville bety mye å føle at staten faktisk trodde på meg, særlig når jeg sliter veldig med helseplager som følge av overgrepet, sier hun.

De siste 7 årene har Gabrielle vært henvist fra det ene behandlingsopplegget i psykiatrien til det andre.

Gabrielle har kompleks PTSD, har drevet med selvskading og har forsøkt å tatt livet sitt flere ganger.

Vedlagt søknaden om erstatning var det 700 sider med journaler som underbygget at de psykiske problemene kom fra overgrepet.

– Jeg har jo ikke vært inn og ut av psykiatrien i 7 år for moroskyld, sier hun.

TV 2 har tidligere denne uken meldt at kun halvparten av dem som anmelder en voldtekt, søker erstatning.

– Dette kan ofte være vanskelige saker bevismessing, men langt flere bør søke, sier kommunikasjonsrådgiver Ivar Andre Holm ved Kontoret for voldsoffererstatning.

Selv om Gabrielle selv ikke fikk erstatning, mener hun det er viktig at alle søker.

– Det er en rett du har dersom dette har skjedd med deg, og det kan bety mye for den personlige prosessen til den enkelte, sier hun.

Sengeliggende i 8 måneder

Første gang Gabrielle fortalte noen om overgrepet var til en miljøarbeider på ungdomsskolen hun gikk på.

– Jeg gikk og snakket med henne nesten hver dag det skoleåret. Etter det ble jeg sengeliggende i 8 måneder, en periode jeg ikke husker noe særlig fra i det hele tatt. Først trodde de at jeg hadde kyssesyken, men det viste seg at kroppen min bare kortsluttet fullstendig på grunn av den psykiske belastningen, sier hun.

Hun har vært i behandling ved distrikspsykiatrisk sykehus (DPS), og har vært henvist til en rekke andre avdelinger. I 2011 var hun langtidsinnlagt på psykiatrisk sykehus i fem måneder.

Nå går hun også i en støttegruppe for overgrepsutsatte.

– Jeg har fått veldig god hjelp. Å være med i gruppen er veldig fint, og jeg har tro på ting kan bli bra, sier hun.

Drømmer om å bli sykepleier

Selv om politianmeldelsen ikke førte til verken tiltale eller erstatning, er hun glad for at hun til slutt politianmeldte.

– Det gir en slags avslutning på dette, jeg har gjort alt jeg kan, sier hun.

Gabrielle fikk aldri fullført videregående skole, men har de siste årene fullført to år med deltidsstudier på helsefagskolen i Lillestrøm. Hun har også en blogg der hun skriver om sin hverdag.

Nå er drømmen å bli sykepleier.

– Hadde ikke overgrepet skjedd tenker jeg jo at jeg ville vært ferdig utdannet sykepleier nå. Venninnene mine er jo ute i jobb allerede, men for meg har det tatt mye tid å være syk. Jeg har et håp om at ting skal bli bedre nå, sier hun.