Stortinget er enige om å endre NRK-lisensen

Flertallet på Stortinget vil endre NRK-lisensen. TV 2-sjefen kaller det en viktig dag.

Alle partiene i Stortingets kulturkomité, bortsett fra Frp, presenterte torsdag sin innstilling til Allmennkringkastermeldingen.

Se opptak av pressekonferansen øverst i artikkelen!

De ber regjeringen komme med forslag til hvordan NRK-lisensen kan endres.

Sikre Bergen som medieby

Stortingsflertallet er enige om en avtale som sørger for at Norge kan beholde både en statlig og en kommersiell allmennkringkaster.

I avtalen heter det: «Vi mener det vil være et betydelig tap for mediemangfoldet dersom NRK skulle bli alene om å tilby allmennkringkastingsinnhold.»

Flertallet i komiteen understreker at det er viktig å beholde en almennkringkaster utenfor NRK med hovedkontor i Bergen og ber regjeringen legge til rette for det.

– Vi har gjort viktige grep for å sikre Bergen som medieby, sier Grande.

Viktig for Bergen og mangfoldet

En viktig dag, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2.

– Dette er en viktig dag for norsk mediemangfold og for Bergen. Nå ser vi frem til at regjeringen følger opp det brede politiske flertallet i komiteen og lyser ut en ny avtale, sier Sandnes i en pressemelding.

Se hele pressekonferansen:

Den norske allmennkringkastingsmodellen med konkurranse mellom en statlig og en privat allmennkringkaster har vært vellykket og sunt for samfunnsdebatten, heter det i pressemeldingen fra TV 2.

TV 2s avtale med staten om allmennkringkasting utløper om under ett år.

Nå ber Stortinget regjeringen ta initiativ til å sikre kommersiell allmennkringkaster i Bergen senest innen utgangen av 2016.

– Vi er fornøyd med at tempoet økes, siden avtalen vi har i dag er i ferd med å gå ut. Vi vil selvfølgelig gå inn i en grundig prosess når utlysningen kommer og levere en god søknad, sier nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther.

Fornøyd med at Stortinget legger til rette for sterkt TV 2

Gammeldags tv-lisens

Flertallet i komiteen ber regjeringen komme med forslag til hvordan de vil endre dagens NRK-lisens.

– Vi har sagt at vi ønsker en sak i løpet av året om hvordan NRK kan finansieres, sier Arild Grande (Ap) til TV 2.

Det er svært viktig å se på dagens tv-lisens, understreker Høyres Kårstein Løvås.

Høyre: TV-lisensen er gammeldags

– I unge seergrupper er oppslutningen om tv-lisensen fallende. Dagens lisens er gammeldags, den er knyttet til et fysisk tv-apparat. Det er en modell som ikke er bærekraftig i så mange år til, sier Løvås til TV 2.

Medieskatt i stedet for lisens

Flertallet i komiteen ber regjeringen utrede en modell der deler av kostnadene knyttet til forpliktelsene en almennkringkaster har, blir kompensert.

Det er bred støtte rundt den finske modellen for tv-lisens, sier Venstres leder, Trine Skei Grande.

TV2-sjefen utelukker ikke at det blir konkurranse

– Den er mer sosial og vil sikre uavhengigheten til en allmennkringkaster og forutsigbarhet, sier hun.

Den finske modellen innebærer en husstandsavgift heller enn en tv-lisens.

– Dette vil være en medieskatt som kan finansiere NRK, allmennkringkasterdelen hos TV 2, pressestøtten og en stipendordning for gravende journalistikk, sier Skei Grande.

Her kan du lese hele avtalen (ekstern lenke)

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til medienettstedet Kampanje at avtalen gir gode rammer for NRK. Han tror en omlegging i lisensordningen vil få små konsekvenser for tv-seerne.

Kringkastingssjefen: Ikke stor endring for lisensbetalerne

– Nesten alle betaler lisens i dag, og med en husstandsavgift eller skatt vil de få samme belastningen. Men for oss handler det om å være føre var og å få en ordning som varer inn i fremtiden, sier Eriksen.

En sterk kommersiell allmennkringkaster

Endringene i mediebransjen skjer fort, derfor er det nødvendig at politikerne gir langsiktige rammevilkår, understreket Senterpartiets Marit Arnstad på partienes felles pressekonferanse i Stortingets vandrehall.

– Vi er enige om en langsiktig og rettferdig finansiering av NRK og om betydningen av NRKs tilstedeværelse i hele landet. Vi er enige om betydningen av en god ordning for en kommersiell allmennkringkaster, sier Arnstad.

– Det har vært viktig for oss å sikre en forutsigbar videre finansiering av NRK. Det har også vært viktig å sikre at vi har en sterk kommersiell allmennkringkaster. Konkurransen, spesielt på nyhetsformidlingen, har gjort NRK bedre, sa KrFs Geir Bekkevold.