SELFIE: Tvillingdatteren Stella med mor Lauren Pine og flørter med kameraet. Bildet kommer alltid til å mangle en tvillingsøster. FOTO: Privat
SELFIE: Tvillingdatteren Stella med mor Lauren Pine og flørter med kameraet. Bildet kommer alltid til å mangle en tvillingsøster. FOTO: Privat

Lauren (37) måtte bære frem én død og én frisk tvilling – raser over tvillingabort

Abortloven åpner for at foreldre kan abortere bort ett friskt tvillingfoster. Det syntes tvillingmor Lauren Pine er skrekkslagent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er fullstendig galt. Helt hårreisende, utbryter Lauren Pine (37) når hun hører nyheten om at det er lov til å abortere bort en frisk tvilling.

Hun er mor til tre døtre, men bare to av dem lever.

Ny tolkning av abortloven

Torsdag kom nyheten om at den norske abortloven åpner for at foreldre som er gravide med friske tvillinger eller flere, velge å ikke beholde alle fostrene.

Siden slutten av 80-tallet har norske leger hatt mulighet til å abortere bort syke fostre som er et del av et tvillingpar. Inngrepet kalles fosterreduksjon og betyr at man bare beholder ett eller flere barn, men velger bort et annet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie ba om en tolkning av abortloven i 2014 og nå har lovavdelingen i justisdepartementet vurdert at abortloven åpner for å abortere en frisk tvilling, meldte NRK.

Døde i magen

Lauren blir trist av tanken på at noen foreldre velger bort ett tvillingfoster og beholder et annet.

– Det forstår jeg rett og slett ikke, sier hun.

LEKNE: Mor og datter fjaser på de fleste bilder de tar. FOTO: Privat
LEKNE: Mor og datter fjaser på de fleste bilder de tar. FOTO: Privat

I 2010 fikk hun og mannen Karl Anders Øygard (44) den gledeligste nyheten de kunne håpet på. De var gravide med tvillingdøtre.

Men på ultralyd i uke 19 ble gleden erstattet med sorg da de fikk vite at det ene fosteret ikke var friskt. De fikk tilbud om å abortere det syke fosteret, men det var uaktuelt.

– Selv om vi visste at det var noe galt med den ene tvillingen, så vurderte vi ikke å takke ja til abortmuligheten. Det var fullstendig uaktuelt, for da kunne vi risikert å miste begge, forteller Lauren.

Det syke barnet døde og Lauren måtte fullføre svangerskapet med viten om at bare en av døtrene ville være i live. Da fødselen kom måtte Lauren og Karl balansere gleden over sin nye datter Stella, sammen med sorgen over å gravlegge den avdøde tvillingen Ella.

– Fødselen var den verste dagen i mitt liv

Lauren og Karl Anders fortalte hele sin historie i TV 2s dokumentarserie «Beretninger om begynnelser» i 2012. Der fikk seerne følge slutten av svangerskapet og sorgen av å måtte bære frem ett friskt og ett dødfødt barn.

– Da fødselen var over så var også sorgen over for meg. For da kunne jeg bare nyte min nye datter. Det var vanskeligere å balansere gleden og sorgen da jeg var gravid, sa Lauren til TV 2 i 2012.

Men for Karl startet sorgprosessen da den ene tvillingen skulle begraves.

– Det var veldig annerledes for meg. Underveis i graviditeten kunne jeg dra på jobb og gjøre hverdagslige ting. Men da fødselen faktisk kom kunne man ikke se bort lengre. Da var det blitt en virkelighet. Dagen med fødselen var den verste dagen i mitt liv, fortalte Karl.

Lauren og Karl Anders gravlegger sin ene tvillingdatter:

– Ikke imot abort

For ti uker siden fikk de en ny datter. Og Stella (5) fikk en etterlengtet søster.

– Det tok meg over fem år å komme over sorgen av å miste et barn i magen. Og det er ofte vondt å tenke på at Stella ikke har tvillingsøsteren sin. Men nå har hun jo fått en ny søster, en ny Ella.

Lauren er tydelig på at hun syntes det er bra at Norge har en abortlov som gir kvinner gode rettigheter, og at hun ikke er imot abort.

– Jeg forstår at kvinner tar abort hvis de ikke føler at de er i stand til å ta vare på et barn, eller som kanskje har blitt voldtatt, eller hvor mors helse er utsatt. Men jeg forstår absolutt ikke hvorfor noen skal abortere et frisk foster og fremdeles beholde et barn.

SØSKENKJÆRLIGHET: Stella (5) hilser på sin nye lillesøster Luna. Den nyfødte ble et levende symbol på søsteren hun aldri fikk. 
SØSKENKJÆRLIGHET: Stella (5) hilser på sin nye lillesøster Luna. Den nyfødte ble et levende symbol på søsteren hun aldri fikk. 

– Utrolig trist

Tvillingforeldreforeningen sier til TV 2 at lovtolkningen er svært trist.

– Dette er bare trist. Utrolig trist. Vi tror ikke dette vil være aktuelt for så mange foreldre, men at det i det hele tatt er en åpning for dette i abortloven og at det diskuteres, syntes vi er trist, sier Ingun Ulven Lie, daglig leder i foreningen.

Hun forteller at det er vanlig at tvillinger som av ulike årsaker mister søsteren eller broren sin, og at de kjenner et spesielt savn og et bånd.

Ulven Lie mener det er noe galt med hvordan systemet for tvillingstønad er lagt opp i Norge, hvis foreldre velger å bare beholde ett friskt barn.

– Da må det være rettighetene det er noe galt med. At man ikke føler at man har mulighet til å ta vare på to barn fordi man ikke får nok økonomisk støtte eller permisjon. Omsorg er jo det viktigste og alle barn skal ha lik rett til omsorg, sier hun.

– Kvinnens rettigheter er viktigst

Stiftelsen Amathea er en veiledningstjeneste for gravide og har 13 kontorer i Norge. Der har de aldri fått spørsmål eller hørt om ønsker for å abortere ett tvillingbarn.

– Vi forholder oss til kvinner som er gravide før uke 12 og for disse kvinnene er det viktig at de har gode rettigheter. Det er hun som skal ta vare på barnet og vet best hvilke muligheter hun har og livsvilkårene barnet vil få, sier Hildegunn Bomnes, direktør i Amathea.

Hun antar at en avgjørelse om å gjennomføre en fosterreduksjon vil bli tatt i tett dialog med sykehusene, men understreker et slikt valg må respekteres fra alle hold.

– I dag er det vanligst å fjerne et foster hvis det ikke er friskt, men at det nå er medisinsk mulighet å fjerne et frisk foster, gjør at det også er et valg man skal respektere. Alle skal behandles med verdighet og likeverd, spesielt når de står i et etisk dilemma. For det kan ikke være et lett valg å ta, uansett årsak, sier Bomnes.

Fra 2002-2014 ble det foretatt 39 fosterreduksjoner i Norge, og sykt foster var årsaken ved de fleste tilfellene, ifølge tall NRK har innhentet fra HOD og Helsedirektoratet.

I 2014 var det 919 tvillingfødsler i Norge og 14 trilling- eller firlingfødsler ifølge Statistisk sentralbyrå.