Molde tjener fett på Europa-eventyret

GODT FOR LOMMEBOKEN: Ole Gunnar Solskjær og Molde FK håver inn penger på Europaliga-suksessen.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
GODT FOR LOMMEBOKEN: Ole Gunnar Solskjær og Molde FK håver inn penger på Europaliga-suksessen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Ekornesvåg, Svein Ove
Molde fotballklubb har hittil tjent i overkant av 60 millioner kroner brutto på deltakelsen i Europaligaen. Det er mer enn hva halvparten av Tippeligaklubbene budsjetterte med i fjor.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sevilla-Molde (19.00)

Etter å ha slått klubber som Standard Liège, Fenerbaçhe og Celtic, og ha spilt uavgjort mot Ajax over to kamper er Molde FK klare for 16-dels-finale i Europaligaen.

Gode sportslige resultater gir gode økonomiske resultater. Romsdalingene har tjent stort på deltakelsen.

– Totalt sett har Europacupen for vår del generert i overkant av 60 millioner kroner brutto. Så har vi selvfølgelig litt kostnader på dette slik at nettoen nok er litt lavere enn det, sier Molde-direktør Øystein Neerland til TV 2.

Han er klar på at pengene som nå kommer inn skal benyttes fornuftig for å utvikle fotballklubben videre.

– Vi må investere pengene sportslig. I anlegg osv. Det handler om å jobbe med spillere, jobbe med trening, med støtteapparatet og med detaljer for å utvikle oss. Det er som alltid prosjektet vårt, sier Neerland.

Satt i perspektiv er 60 millioner kroner en enorm sum for enhver Tippeligaklubb.

Faktisk er det mer penger enn klubber som Start, Stabæk, Tromsø og Sarpsborg 08 budsjetterte med for hele sesongen 2015.

Det kan også åpne for flere spillerkjøp før sesongstart, selv om Neerland understreker at klubben først og fremst ønsker å utvikle spillere. Klubben nådde ikke frem med sitt bud på Kristoffer Ajer.

Fantastiske hjemme

Men de blåkledde får en tøff oppgave om de ønsker seg mer penger. Oppgaven Molde står overfor i torsdagens 16. delsfinale i Europaligaen er monumental.

Klubben har vunnet Europaligaen to år på rad og hjemme på Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán er Sevilla uhyre vanskelig å slå. Så langt denne sesongen er statistikken fryktinngytende: 17 seirer, null uavgjorte og tre tap.

Etter at de tapte sesongens to første hjemmekamper, for Atlético Madrid og Celta Vigo, har de vunnet elleve seriekamper på rad foran hjemmefansen.

Siden den gang er det bare Manchester City som har maktet å slå Sevilla i Sevilla. Barcelona, Real Madrid, Juventus, Borussia Mönchengladbach... Alle er sendt slukkøret hjem fra et besøk i Andalucia.

Svake borte

Men Sevilla er det spanske laget med størst forskjell på hjemme- og borteform. Det kan gi håp om moldenserne gjør en god prestasjon i Spania.

– Sevilla er dr. Jekyll og Mr. Hyde. De er fantastiske på hjemmebane, men elendige på bortebane. De virker livredde for å reise ut av byen, sier La Liga-ekspert Petter Veland til TV 2.

– De er et veldig godt fotballag, og de har den beste supporterstøtten i spansk fotball. Det er en type stemning som man ikke finner andre stader i Spania. Det skjer noe med folket som er der når hymnen går før kampstart. Det er noen mekanismer som blir satt i gang. Det er noe av det uforklarlige med fotball, sier Petter Veland.

I serien er det blitt null seirer på elleve forsøk for Sevilla så langt. I Champions League null på tre.

Den eneste borteseieren som ikke er kommet mot lag fra lavere divisjoner denne sesongen var mot byrival Real Betis i åttedelsfinalen av Copa del Rey.

– Det Molde har vist i Europaligaen er at de kan være på høyde med lag som Sevilla, og hjemme på Aker stadion er jeg ikke i tvil om at de har en sjanse, sier Veland.

Siste dans for Berg Hestad

Så nøkkelen er å unngå at avansementshåpene blir barbert i Sevilla, i det som kan være Molde-legenden Daniel Berg Hestads siste bortekamp.

Berg Hestad har gjort det klart at han holder spillerkarrieren gående frem til Europa-eventyret er over, men dét blir siste dans.

– Jeg vet ikke når finalen er, men det er vel rundt 17. mai, så det er en stund til. Jeg får holde det gående med en 40 år gammel kropp. Det tar på. Så jeg føler det er rett timing, gliser han.

Selv om Ole Gunnar Solskjær er klar på at han ønsker å ha med seg Berg Hestad i en eller annen rolle i klubben videre, kan spillerkarrieren straks være over.

– Det blir helt sikkert veldig spesielt. Jeg har hatt fullt fokus på det jeg har gjort de månedene her, og de kampene som kommer. Vi får se neste torsdag, etter at kampen er ferdig. For det første om det er slutt og for det andre hvordan følelsen vil være. Det er vanskelig å si, men nå har jeg holdt på i 23 år som voksen spiller, og over 21 av dem som moldespiller, så det blir helt sikkert rart og ikke en gledens dag, sier Hestad.

Ikke i sesong

Formen til Molde er ikke fryktinngytende. Fire treningskamper er endt med tap for Kristiansund, Krylja Sovetov og IFK Göteborg, mens det ble uavgjort mot AIK.

– Jeg tror vi er så godt forberedt som vi kan være, sier kaptein Joona Toivio til Moldes nettsider.

– Vi har trent mye både på det defensive og det offensive med tanke på Sevilla. Det blir stort uansett. Jeg elsker det når vi kan gå ut på en bane med masse folk og lyd.

Lik TV 2 Sporten på Facebook