FØR OG ETTER: Det øverste bildet er tatt i 2009 av Mohamad Alhousain. Det nederste er fra Aleppo witness team, og viser hvordan plassen ser ut etter flere år med krig.
FØR OG ETTER: Det øverste bildet er tatt i 2009 av Mohamad Alhousain. Det nederste er fra Aleppo witness team, og viser hvordan plassen ser ut etter flere år med krig.

En hel by, en hel sivilisasjon er ødelagt – se sjokkbildene før og etter

Guiden fra Aleppo knekker samme i gråt når han får se hjembyen for første gang på fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før krigen bodde det 2,5 millioner mennesker i Aleppo. Byen yret av liv. Mange turister kom til byen som ble beskrevet som Mistøstens vakreste.

Historisk sentrum

Umayyad-moskeen var et kjennemerke i sentrum. Byens berømte Souk var et levende handelssted. Byen var rik på historie og et sentrum for sivilisasjonen siden den ble grunnlagt 2000 år før Kristus.

Etter fem år med krig er uvurderlige kulturskatter bombet sønder og sammen. Hundretusener er drevet på flukt. Snikskyttere ligger på hustakene. Det regner terrorbomber, og ved hjelp av russernes kampfly er regimehæren til Assad på offensiven.

Tilbake etter fem år

Dansk TV 2 møtte Muhammad som pleide å jobbe som guide i byen. Har har ikke vært der siden krigen brøt ut for fem år siden, men røper at han har håp om en gang i framtiden kunne viser turister rundt i byen igjen.

Brast i gråt da han så Aleppo for første gang på fem år

I fem år har han ventet på denne dagen. Dagen han kan sette sine bein i Aleppo igjen. Men gjensynet blir verre enn han fryktet. Han kan ikke tro det han ser.

Dette er krigen i Syria

– Jeg er i sjokk. Fem år er så langt unna. Alt er ødelagt og kollapset. Sivilisasjonen er ødelagt. Kulturen. Dette er ikke bare ødelagt for syrere, men for verden, sier han.

Komplisert konflikt

Aleppo er Syrias største by. Slaget om Aleppo kan være avgjørende i den pågående krigen som kjempes på mange fronter.

Natt til lørdag trådte en våpenstilstand i kraft. Håpet er at dette er starten på en prosess for å få til en politisk løsning på den kompliserte konflikten.

Det er mye som står på spill i disse dager. Muhammed har fortsatt håp.

– Jeg håper. Jeg kan ikke tro det. Sier han før han må snu seg bort fra kameraene. Inntrykkene er så overveldende at han ikke klarer å holde tårene tilbake.