KORTVARIG OPPHOLD: Rafael Benítez fikk ikke fullføre én sesong før han ble sparket av Florentino Pérez i Real Madrid. (AP Photo/Andres Kudacki)
KORTVARIG OPPHOLD: Rafael Benítez fikk ikke fullføre én sesong før han ble sparket av Florentino Pérez i Real Madrid. (AP Photo/Andres Kudacki) Foto: Andres Kudacki

Benítez til angrep på Real Madrid-presidenten

– Det er ikke enkelt å være manager i Real Madrid, sier Rafael Benítez.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Zinedine Zidane dirigerte Real Madrid-mannskapet fra sidelinjen i Roma onsdag kveld i sin aller første Mesterliga-kamp som lagets trener, var mannen som ledet dem der et helt annet sted.

– Synd at vi ikke er der
Fra BT Sports studio i England måtte Zidanes forgjenger Rafael Benítez ta til takke må å bivåne åttedelsfinalen med Gary Lineker, Rio Ferdinand og Michael Owen. Ikke dårlig det, men spanjolen skulle nok helst ha stått på sidelinjen på Olympiastadion i den evige stad.

Det la han heller ikke skjul på.

– Det er synd fordi vi kvalifiserte oss uten å tape, og vi scoret mange mål. Vi var veldig fornøyde med laget. Det er synd at vi ikke er der, sier Benitez.

4. januar ble det offentliggjort at Benítez ikke fikk fortsette bak roret på Real Madrids stolte seglskute. Opp fra jobben som trener for Martin Ødegaard og resten av Real Madrid-talentene kom den levende klubblegenden Zidane.

Mannen bak avgjørelsen, og for så vidt de fleste andre store avgjørelser som blir tatt i Real Madrid, var klubbpresident Florentino Pérez.

Nettopp Pérez blir pekt på som den store grunnen til at Benítez' periode i Real Madrid ble avkuttet før tiden.

– Du må vite akkurat hva som skjedde i Real Madrid i løpet av de siste årene. Du ser Camacho, Del Bosque, Pellegrini, Mourinho, Pellegrini og Ancelotti. Det er ikke enkelt å være manager i Real Madrid. Du må gjøre alt perfekt. Så snart noe er galt, eller styrelederen tror at noe er galt, begynner du å få problemer. Jeg mener at vi var ganske gode. Jeg mener at vi kunne gjøre det bra. Fansen var litt nervøse og styrelederen var litt nervøs. Så de byttet manager, sier Benítez.

Presidentens tilstedeværelse
Florentino Pérez har spist seg gjennom en solid meny av profilerte og meritterte managere i sine to perioder som klubbpresident. Benítez var den tidende, men ganske sikkert ikke den siste.

Under Pérez' «Galácticos»-filosofi er ikke andreplasser og nesten-sesonger godt nok. Pengene brukes flittig på stjerner og høyt profilerte spillere, men det er ikke lett å lykkes hvert eneste år. Lenger øst på den iberiske halvøyen ligger nemlig Barcelona.

Benítez synes det var frustrerende at man ikke kan kontrollere ting selv og bygge lag i Real Madrid uten påvirkning fra styrerommet.

– Assistenten min Fabio Pecchia sa at det er en permanent tilstedeværelse av styrelederen. Han (Pérez journ anm.) er der. Han snakker med spillerne og pressen. Det er ikke lett for en manager å se at styrelederen snakker med spillerne og pressen hver eneste dag, sier Benítez.

Den tidligere Valencia-, Liverpool-, Inter-, Chelsea- og Napoli-treneren mener Real Madrid må satse på stabilitet og kontinuitet for å ha mulighet til å henge med rivalen sesong etter sesong.

– Han gjorde en strålende jobb når man ser på forbedring av forretningsdelen i klubben. Han gjorde det veldig bra. I fotball er problemet at Barcelona vinner og vinner. Han gjør bytter for å finne løsninger, men Barcelona vinner mer og mer hvert år, sier Benítez.

– For å vinne ligaen, må man være stabil. Du må kjempe mot Barcelona. De har en fotball-stil og -modell. Real Madrid skifter manager hvert eneste år, så da må man starte på nytt. Det er grunnen til at Real Madrid har vunnet én ligatittel på de siste sju årene. Atlético Madrid har én, og Barcelona fem. Barcelona har vært i seks cupfinaler de siste åtte årene, de har vunnet mer enn dobbelt så mange trofé som Real Madrid i periode styrelederen har vært der. Det er fordi de er stabile. Det er nøkkelen til å vinne tittelen.