FINLAND: Gruppen startet i Finland, men har spredd seg til Norge. Odins soldater hadde i utgangspunktet som formål å beskytte etnisk finske i gatene. FOTO: SAM KINGSLEY/AFP
FINLAND: Gruppen startet i Finland, men har spredd seg til Norge. Odins soldater hadde i utgangspunktet som formål å beskytte etnisk finske i gatene. FOTO: SAM KINGSLEY/AFP Foto: Sam Kingsley

Frykter venstreekstremt angrep på Odins soldater

Når flere som oppfattes som høyreekstreme er synlig i gatene, øker faren for venstreekstremistisk vold, advarer flere eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Odins soldater forsøker å etablere seg i Norge. Gruppen springer ut ifra et miljø på ytre høyre fløy.

Nå frykter eksperter at venstreekstreme kan gå til voldelige aksjoner mot Odins soldater og andre grupperinger de anser som høyreekstreme.

– Jeg er bekymret for at militante venstreekstreme kan gå løs på Odins soldater med brutal vold, sier professor Tore Bjørgo ved Politihøyskolen. Han har lenge forsket på ekstremisme, og er med i oppstarten av det nye Senter for ekstremismeforskning.

– Odins soldater kan oppfattes som en provokasjon for militante antirasister, som har slagordet «ingen rasister i våre gater», sier Bjørgo.

Dette slagordet tror han kan bli tolket bokstavelig av voldelige venstreekstreme.

Borgervern og soldater

De kaller seg selv en privat natteravnsgruppe, og ideen kommer fra Finland, hvor innvandringskritiske personer organiserte seg i grupper som skulle patruljere gatene for å beskytte finner mot innvandrere.

I Norge sier de at de vil gjøre gatene trygge for alle.

Med sine svarte hettegensere – som bærer en vikinghjelm fargelagt med det norske flagg, tror professor Bjørgo at de kan fremstå som skumle.

– De går rundt i svarte klær og bruker symboler med en høyreekstrem, militant uttrykksform. Odins soldater sier de er til for å trygge gatene, og ønsker å ha en ikke-voldelig profil. Likevel heter de «soldater», hvilket er et militant uttrykk, sier Bjørgo.

Øystein Sørensen, som har redigert boken Venstreekstremisme fra 2013, er professor i historie ved Universitetet i Oslo. Han er enig i at det kan oppfattes som provoserende når de marsjerer i uniformer, eller klær som minner om det.

– Uniformene kan oppfattes provoserende, navnet er sikkert provoserende, hele borgervernideen kan være provoserende for venstreekstreme. Likevel har det ikke vært noen voldsepisoder fra Odins soldater, sier Sørensen.

– Er Frelsesarméen også voldelige?

Talsperson i Odins soldater, Ronny Alte, forstår ikke at verken navnet eller uniformen kan oppfattes provoserende.

– En soldat er ikke en kriger. Hvis begrepet «soldater» provoserer og signaliserer vold, hva da med Frelsesarmeens soldater, spør han.

FRYKTER VOLD: Professor Tore Bjørgo tror at venstreekstremister kan gå til voldelige aksjoner mot Odins soldater. Her avbildet under 22. juli-rettsaken. FOTO: HEIKI JUNGE/NTB SCANPIX
FRYKTER VOLD: Professor Tore Bjørgo tror at venstreekstremister kan gå til voldelige aksjoner mot Odins soldater. Her avbildet under 22. juli-rettsaken. FOTO: HEIKI JUNGE/NTB SCANPIX Foto: Junge, Heiko

Han understreker at de ikke er voldelige, ikke har vært i voldelige konfrontasjoner, og viser ut folk som vil slutte seg til gruppen for å utøve vold.

– Dessuten er det svært få som har den svarte hettegenseren, da det er kriterier for å få den, sier Alte, uten å videre ville gå inn på hvilke kriterier det handler om, og avviser at de er høyreekstreme.

Han mener at de ikke er et borgervern, og betegner soldatene som en privat «natteravnsgruppe».

Størst sannsynlighet i Oslo

Sørensen synes det er vanskelig å spå voldelige aksjoner, men erkjenner at muligheten er der.

– Det er fullt mulig, da det er venstreekstreme miljøer som kan bli voldelige, som potensielt kan utøve vold mot høyreekstremister og sikkert vil kunne la seg hisse seg opp, sier han, men understreker at det kommer an på «hvor mye, og hvilken type høyreekstremisme» det er.

Også førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus Lars Gule sier at det ikke kan ses bort ifra at voldelige venstreekstremister kan gå løs på høyreekstremister.

– Det er dog viktig å gjøre er nærmere analyse av den konkrete situasjonen på de stedene Odins soldater opptrer. I Oslo har de holdt en lav profil, og det er der det finnes et grunnlag for å massemobilisere mot dem, sier Gule.

Nye SOS Rasisme og Tjen Folket er slike venstreekstreme grupper som kan reagere og mobilisere demonstrasjoner mot Odins soldater.

Dette kom til syne under støttemarkeringen til Sylvi Listhaug, der 140 stykker gikk og ble møtt av cirka 25 fra Nye SOS Rasisme i en motdemonstrasjon.

En person ble arrestert med et avskrudd bordbein og tannbeskytter.

Høyreekstreme er mer synlige i gatene

Tilbake på 90-tallet var konfrontasjonene mellom venstre- og høyreekstreme hyppige. Kampen ble tatt i gatene, og slagordet «ingen rasister i våre gater» stod sterkt. Nå når grupper som Odins soldater er i gatene, og de kan bli oppfattet som høyreekstreme, kan kampene igjen slå gnister.

FINLAND: Odins soldater er i samme internasjonale nettverk som den finske islamkritiske organisasjonen Soldiers of Odin. Det er grupperinger under «paraplyen» i ni land, ifølge Alte. FOTO: SAM KINGSLEY / AFP
FINLAND: Odins soldater er i samme internasjonale nettverk som den finske islamkritiske organisasjonen Soldiers of Odin. Det er grupperinger under «paraplyen» i ni land, ifølge Alte. FOTO: SAM KINGSLEY / AFP Foto: Sam Kingsley

– Det er en større sannsynlighet for venstreekstreme voldelige aksjoner nå enn i de foregående årene. På 90-tallet var det høyreekstreme miljøet fremtredende og synlig i gatebildet, noe som stadig førte til konfrontasjoner med militante antirasister. Men de høyreekstreme har ikke vært lite synlige på gata de siste årene, frem til nå. Når Odins soldater og liknende grupper patruljerer i gatene, kan kampen om gatene blusse opp igjen, sier Tore Bjørgo.

Frykter at Odins soldater blir legitimert

Han frykter at Odins soldater fort kan bli legitimert som en borgervernsgruppe hvis de blir angrepet.

– Hvis Odins soldater blir angrepet vil de lett kunne si at det er venstreekstremister som er voldelige, og såfremt de selv ikke har begått noen voldelige handlinger, vil det kunne gi Odins soldater en viss legitimitet, sier Bjørgo, som i en årrekke har vært en av de mest respekterte forskerne innenfor feltet.

Også Øystein Sørensen tror Odins soldater blir legitimert hvis de blir angrepet, og mener dette kan skape problemer.

– For det første kan det eskalere veldig, hvis de blir angrepet. For det andre er det et problem med uniformerte borgervernsgrupper av den typen i et land som Norge. Det burde ikke vært behov for det. Folk burde ikke få følelsen av at det er et behov for noe slikt, da det gir et inntrykk av at politiet ikke har kontroll, sier Sørensen.