Syrer sto bak angrepet i Ankara

Ifølge den tyrkiske statsministeren sto en syrisk statsborger bak bombeangrepet som krevde 28 menneskeliv i Tyrkias hovedstad Ankara.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble minst 28 mennesker drept og 61 personer såret etter et bombeangrep i Ankara i Tyrkia.

Tyrkias president Erdogan sverger hevn etter gårsdagens terrorangrep i Ankara.

Tyrkiske myndigheter anklaget raskt det kurdiske arbeiderpartiet PKK for å stå bak. PKK på sin side sier de ikke vet hvem som sto bak bomben.

Syriske kurdere sto bak

Statsminister Ahmet Davitoglu bekreftet torsdag at gjerningsmannen bak bomben er identifisert som syrisk statsborger med tilknytning til den syriskkurdisk militsen YPG, ifølge nyhetsbyrået AP.

YPG er militsgruppen til det syriskkurdiske partiet PYD, og tyrkiske myndigheter holder nå PYD ansvarlig for angrepet.

– Den kurdiske YPG-militsen sto bak onsdagens bombeangrep i Ankara i samarbeid med PKK-militsen, sier Davutoglu. Han sier også at det Syriske Assad-regimet kan klandres fordi de støtter YPG-militsen.

Ber om Nato-støtte

– Angrepet viser at syriskkurdiske YPG er en terroristgruppe, sier han og krever støtte fra allierte i NATO i kampen mot militsen.

Lederen for det syriskkurdiske partiet YPD nekter for at deres militsgruppe YPG sto bak angrepet, og advarer Tyrkia mot å gå inn med bakkeangrep i Syria.

Ifølge statsministeren er gjerningsmennene identifisert og 14 personer er pågrepet.

Kom trolig til Tyrkia i flyktningestrømmen

Tidligere på dagen meldte den regjeringsvennlige avisa Yeni Safak at en syrisk statsborger navngitt som Salih Necar, var identifisert som gjerningsmann etter analyser av fingeravtrykk.

Ifølge avisa er det sannsynlig at Necar kom til Tyrkia sammen med syriske flyktninger, og det ble tatt fingeravtrykk av ham ved grensen. Yeni Safak skriver videre at bilen som ble brukt i angrepet, var en leiebil som ble hentet i byen Izmir vest i Tyrkia for rundt to uker siden.

PKK: – Vet ikke hvem som sto bak

Cemil Bayik i den kurdiske PKK-geriljaen sier han ikke vet hvem som sto bak onsdagens bombeangrep i Ankara.

– PKK ønsker ikke å gå i krig med Tyrkia, understreker Bayik, som er en av PKKs grunnleggere og ledere, ifølge Reuters.

Onsdag trappet Tyrkia opp sine angrep mot PKK sørøst i landet. Luftangrepene fortsatte torsdag.

Sørgende familiemedlemmer samles utenfor et likhus i Ankara. 28 peroner ble drept, og flere titalls skadet i angrepet.  REUTERS/Umit Bektas
Sørgende familiemedlemmer samles utenfor et likhus i Ankara. 28 peroner ble drept, og flere titalls skadet i angrepet.  REUTERS/Umit Bektas Foto: Umit Bektas

Ingen har tatt på seg skyld

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepet, som rammet en militærbuss som ventet på grønt lys i nærheten av militærets hovedkvarter og Tyrkias nasjonalforsamling i rushtiden onsdag kveld.

Røyken som steg opp fra åstedet, kunne ses fra store deler av byen.

NTB / TV 2