NYFØDTE: Frem til uke 12 kan kvinner nå fjerne én av flere fostre i magen – selv om de er friske. Illustrasjonsbilde. FOTO: Colourbox
NYFØDTE: Frem til uke 12 kan kvinner nå fjerne én av flere fostre i magen – selv om de er friske. Illustrasjonsbilde. FOTO: Colourbox

Nå kan gravide kvinner abortere en frisk tvilling

Det har lenge vært usikkert om det i abortloven er åpent for at kvinner kan abortere et tvillingfoster som er friskt eller ikke. Konklusjonen er ja.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden slutten av 80-tallet har norske leger hatt mulighet til å abortere bort fostre som er et del av et tvillingpar, men som ikke er friske. Inngrepet kalles fosterreduksjon og betyr at man bare beholder ett eller flere barn, men velger bort et annet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie ba om en tolkning av abortloven i 2014 og nå har Justisdepartementet sett på sakskomplekset. Lovavdelingen har tolket det dit hen at abortloven åpner for at man kan abortere bort en frisk tvilling.

– Vi forholder oss til at det er slik abortloven må forstås, og kommer til å presisere dette overfor sykehusene, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Cecilie Brein-Karlsen til NRK som først omtalte saken.

Hun presiserer at det har vært en etisk vanskelig sak å vurdere.

– Utsetter det andre barne for fare

Og i prosessen har politikerne møtt motstand fra fagmiljøet. Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs hospital har anbefalt Helse- og omsorgsdepartementet at det bare burde være åpent for fosterreduksjon hvis det ene fosteret viser tegn til dårlig utvikling.

– Vi har ikke funnet noen medisinsk gevinst av dette. Tvert i mot utsetter man det andre barnet i magen for fare ved at abortrisikoen øker. Vi kan vanskelig anbefale noe som ikke gir medisinsk gevinst, sier overlege Birgitte Heiberg Kahrs til NRK.

Til TV 2 opplyser hun at det ikke er snakk om å fjerne en enegget tvilling, med mindre de vokser i hver sin morkake.

– Det går ikke an å abortere ett barn fra et tvillingpar som deler morkake. Cirka én tredjedel av alle tvillinger deler morkake, så hos dem er det ikke mulig. Men selv om tvillingene har hver sin morkake, så vil abortrisikoen øke for det andre barnet. Det vil eventuelt være fare for prematur fødsel, og barnet kan da bli utsatt for en rekke andre skader, blant annet død, sier Heiberg Kahrs til TV 2.

Har aldri fått forespørsel om slikt inngrep

Når det gjelder utvelgelse, så opplyses det i internasjonale studier at legene skal fjerne fosteret som ligger enklest til.

Heiberg Kahrs presiserer at de ved St. Olavs hospital aldri har fått forespørsler fra gravide foreldre som lurer på eller vurderer å fjerne ett av fostrene hvis de begge er friske. Det er bare der og på Rikshospitalet at er slikt inngrep kan gjennomføres.

I Norge har kvinner rett til selvbestemt abort inntil uke 12. Senere i svangerskapet må kvinnen ha en helsemessing, økonomisk eller sosial grunn.

Fra 2002-2014 ble det foretatt 39 fosterreduksjoner i Norge, og sykt foster var årsaken ved de fleste tilfellene, ifølge tall NRK har innhentet fra HOD og Helsedirektoratet.

I 2014 var det 919 tvillingfødsler i Norge og 14 trilling- eller firlingfødsler ifølge Statistisk sentralbyrå.