RETTSAK: I denne gymsalen i Skien fengsel skal Anders Behring Breivik og staten møtes til rettsak i mars. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RETTSAK: I denne gymsalen i Skien fengsel skal Anders Behring Breivik og staten møtes til rettsak i mars. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Gymsalen i Skien fengsel blir Norges sikreste rettssal

Om en måned blir gymsalen i Skien fengsel omgjort til det som trolig er norgeshistoriens tryggeste rettssal. Da går Anders Behring Breivik til sak mot staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er først og fremst av sikkerhetshensyn og praktiske årsaker at Oslo tingrett flytter til høysikkerhetsfengselet i Skien, der Anders Behring Breivik soner, når søksmålet hans mot staten for brudd på menneskerettighetene skal behandles.

I stevningen klager han blant annet på bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev, og mener særlig isolasjon og kommunikasjonskontroll innebærer menneskerettighetsbrudd.

Breivik soner en dom på 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år, etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011. Til sammen ble 77 mennesker drept i angrepene.

Selv om en rekke saker – som Nokas-saken, Treholt-saken og 22. juli-rettssaken – er blitt gjennomført under særdeles strenge sikkerhetstiltak, har aldri en rettssak vært omfattet av så strenge tiltak som bak fengselsmurene i Skien i Telemark.

Sikkerhetshensyn er også begrunnelsen for å nekte kringkasting av Breiviks forklaring for retten under menneskerettighetssaken.

Ifølge Ina Strømstad i dommernes mediegruppe er retten bekymret for at Breivik vil benytte anledningen til å formidle sitt budskap.

(©NTB)