LITE MILJØVENNLIG: Tyske myndigheter mener slike kaffekapsler skaper unødvendig avfall.  FOTO: Scanpix
LITE MILJØVENNLIG: Tyske myndigheter mener slike kaffekapsler skaper unødvendig avfall.  FOTO: Scanpix Foto: Edward Smith

Denne byen forbyr kapselkaffe

Hamburg i Tyskland bannlyser kapselkaffe og plastflasker i forsøk på å bli mer miljøvennlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig trådte et nytt lovverk i kraft i den tyske byen Hamburg.

Myndighetene i byen får nå ikke lenger lov til å bruke kaffekapsler eller plastflasker, skriver den franske avisa Le Monde.

Årsaken er at Hamburg ønsker å bli en foregangsby innen miljøvennlige innkjøp i offentlig sektor.

Kaffekapsler anses som skadelige for miljøet fordi de er laget av aluminium, et materiale som har en energikrevende produksjon.

Ifølge det tyske bladet Handelsblatt produserer tyskere totalt 4000 tonn plast- og aluminiumsavfall årlig.

150 sider med miljøkrav

Det nye reglementet som nå er vedtatt består av 150 sider med detaljerte beskrivelser av hvordan myndighetene skal bli mer miljøvennlige.

Blant annet skal vaskemidler være uten klor, og man skal unngå å bruke både engangsbestikk og -tallerkener.

Som alternativer til firmabiler, vil myndighetene jobbe for å gjøre tilgjengelig sykler eller månedskort til offentlig transport.

Dette er regler alle etater i kommunen må følge når de gjør innkjøp i tiden fremover.

Bred enighet om forslaget

De fleste i forvaltningen protesterte ikke da de mistet kaffekapslene og plastbestikket.

– I prinsippet var forslaget gjenstand for bred enighet, sier Jan Dube, talsmann for byens miljø- og energispørsmål, ifølge avisa.

Hamburg er Tysklands nest største by etter Berlin, og har 1,8 millioner innbyggere. Partiet De Grønne er godt etablert i byen, og har sittet i de lokale myndighetene i åtte år.

Samler inn i Oslo

De grønne sitter også i bystyret i Oslo, men foreløpig er det ikke snakk om et forbud i hovedstaden. Oslo kommune har fra før et eget gjenvinningsprogram for brukte kapsler.

– Innbyggerne kan levere brukte kapsler på ni permanente og to mobile minigjenbruksstasjoner rundt om i Oslo, sier leder for Nespresso Norge, Geir Kronbæck, til TV 2.

Deretter blir kapslene sendt til Norsk Gjenvinningsanlegg hvor kaffegruten separeres fra aluminiumen. Gruten blir til biogass, mens aluminiumen smeltes om til nye produkter.