Etter utallige avslag la Marcus og Ernst ut denne dønn ærlige boligannonsen

De to tidligere rusmisbrukerne ønsker å leie en leilighet i Oslo-området etter avsluttet rusbehandling. Responsen på Finn-annonsen deres har vært overveldende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I over en måned har Marcus Karlsen (32) og Ernst Jakobsen (20) prøvd å finne et sted å bo.

Når de har kontaktet potensielle utleiere har de vært ærlige om hvem de er: To menn med fortid i rus og kriminalitet.

– Da blir folk skeptiske, men det er bedre å være ærlig, så folk er forberedt. Jeg tror den vanlige mannen i gata ville blitt litt skremt hvis vi kom på døra, sier Karlsen.

I ukene etter at 32-åringen var ferdig på behandlingsstedet Primæren i Drøbak har han stort sett bodd hjemme hos venner.

Avvist gang på gang

Tirsdag denne uken trodde kameratene at de endelig hadde fått napp på en leilighet, men bare én time før visning, fikk de avslag.

– Da gikk vi litt i kjelleren. Det er sårt å bli avvist gang på gang, sier Karlsen.

De begynte å bli desperate. Det er under en uke til 20-åringen Ernst Jakobsen er ferdig med sin behandling på Fossum-kollektivet og Primæren.

– Vi følte denne annonsen var siste utvei. Å være dønn ærlig, sier han.

Og det har gitt resultater.

Siden annonsen ble lagt ut tirsdag kveld har den blitt vist over 180.000 ganger. Over 1000 personer har delt annonsen på Facebook.

Ikke bare har de fått tilbud om leilighet fra Oslo-området og flere steder i landet, mange har tatt kontakt for å rose dem for ærligheten og ønske dem lykke til.

– Jeg får ikke så mye oppmerksomhet på bursdagen min en gang, sier en overveldet Jakobsen.

I annonsen på Finn.no forteller de åpent om bakgrunnen sin.

De skriver: «Vi er 2 gutter som nettopp er ferdig i rusbehandling. Vi har prøvd en stund og få leilighet, men ingen vil leie ut til oss dessverre .Vi har valgt og være ærlige om vår situasjon,noe som kanskje skremmer de fleste og det har vi full forståelse for.»

Vil ikke lyge

– Hvorfor var det viktig for dere å være så ærlige i annonsen?

– Det er godt å ikke måtte legge skjul på det man har gjort. Å være ærlig har vært en viktig del av behandlingen, sier Jakobsen.

– Jeg er ikke hypp på å starte det nye livet basert på løgner. Kanskje vi er heldig og får en kul utleier som er forståelsesfull. Det hadde vært fint, sier Karlsen.

Ett av tilbudene de har fått det siste døgnet, kommer fra en familie på Vinterbro som vil leie ut sokkelleiligheten sin. Det er på Vinterbro de aller helst vil bo, blant annet fordi det er kort vei til behandlingsstedet der de har tilbrakt de siste månedene.

– Det er nært Primæren. Så hvis jeg har lyst til å stikke dit for å delta i en samtalegruppe, så har jeg mulighet til det, sier Jakobsen.

Til sjøs

Vinterbro er også nært Bunnefjorden Slipp og Båtbyggeri der de er i full gang med å sette to båter i stand for en seilas i sommer gjennom prosjektet Hold Fast!

Sammen med Samuel Massie og Rune «Supern» Olsgaard, kjent fra tv-seriene Berserk og Tangeruddampen, skal åtte unge menn fra Fossumkollektivet på tur langs norskekysten.

Båtprosjektet har vært i gang med siden oktober, etter at Karlsen selv tok kontakt med «Supern».

STØTTESPILLER: Rune «Supern» Olsgaard har blitt kjent med kameratene gjennom båtprosjektet «Hold Fast!». Foto: INGVIL TEIGE STIEGLER / TV 2
STØTTESPILLER: Rune «Supern» Olsgaard har blitt kjent med kameratene gjennom båtprosjektet «Hold Fast!». Foto: INGVIL TEIGE STIEGLER / TV 2

«Supern» støtter guttenes jakt etter bolig.

– Bolig er det viktigste for å ha en sjanse til å klare seg i den fasen gutta er i nå. Det er fort å havne tilbake i det miljøet du har vært i, hvis du ikke har en bolig, sier han til TV 2.

Karlsen understreker at han vet at de ikke er de eneste som møter utfordringer i leiemarkedet.

– Jeg håper det at vi står frem med vår historie kan hjelpe andre i samme situasjon, sier 32-åringen.